El jutjat sobreseu provisionalment la causa contra Galiana per presumpte fraccionament de contractes

La denúncia al regidor, en relació a la gestió de les xarxes socials i de la web de la seua àrea, és una més de les presentades per l'assessor 'popular' Luis Salom
/ València
10 novembre 2018 01:00h
Des de la regidoria de Galiana critiquen que la denúncia "entra en aquesta dinàmica d\'intentar embrutar la tasca d\'un regidor a través de titulars que després queden en res". Imatge d\'arxiu.

El Jutjat d'Instrucció número 19 de València ha sobresegut provisionalment la causa contra el regidor de Comerç i Relacions amb els Mitjans de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, per la denúncia per presumpte fraccionament de contractes relatius a la prestació del servei de comunicació en xarxes socials i gestió de la web d'aquest àrea del consistori.

En la interlocutòria, amb data del 31 d'octubre i a què ha tingut accés Europa Press, el jutge estableix que "no apareix degudament justificada la perpetració del delicte que ha donat motiu a la causa", per la qual cosa acorda el sobreseïment provisional.

Galiana va ser citat a principis de juliol a declarar com a investigat el 10 de setembre sobre els fets descrits en una denúncia presentada per l'assessor del grup municipal del PP Luis Salom en la qual s'exposava un possible fraccionament de contractes adjudicats per la regidoria que dirigeix aquest regidor de Compromís.

El denunciant explicava que es va adjudicar un contracte mitjançant procediment negociat sense publicitat a una empresa perquè s'encarregara de l'assistència tècnica per a la gestió, manteniment, actualització i seguiment dels perfils institucionals. La denúncia també es referia a un altre contracte menor, consistent en la prestació del servei del pla de comunicació de xarxes socials i gestió de la web de la Regidoria de Comerç, dirigida per Galiana.

En resum, Salom sostenia que l'edil havia adjudicat "quatre contractes sense concurs públic per import global de 113.377 euros, inclosa la pròrroga de sis mesos del contracte vigent de l'Oficina de Publicitat" i censurava que es van encadenar dos contractes amb la mateixa persona i amb el mateix servei prestat en dos anys consecutius, sense procediment obert. Per tant, va denunciar que s'hauria produït un fraccionament en superar els 18.000 euros del contracte menor al mateix proveïdor i objecte.

Què passa amb les denúncies de Salom?

Salom ha presentat una quinzena de denúncies i dedica bona part de la seua activitat d'assessor a la recerca de possibles escletxes administratives en les decisions dels representants públics dels partits d'esquerra. De moment, però, totes les que s'han substanciat han conclòs amb l'exoneració dels denunciats.

El primer arxivament es va produir en març quan el Jutjat d'Instrucció número 17 de València no va trobar cap indici de prevaricació per fraccionament de contractes en l'actuació del regidor de Festes, Pere Fuset, en la instal·lació d'una Bústia dels Reis d'Orient i l'encàrrec d'una carrossa per a la desfilada del 5 de gener.

En abril, un jutjat d'Alacant va tombar la denúncia contra l'aleshores coordinador d'EUPV, David Rodríguez, i la representant de la coalició a la Diputació d'Alacant, Raquel Pérez, per haver pagat amb fons públics el viatge del líder comunista als funerals de Fidel Castro a Cuba. En aquest cas, però, l'escàndol va tindre repercussions polítiques, atés que va contribuir a la dimissió de Rodríguez.

El mes de juny va resultar especialment penós per a Salom amb dos colps consecutius. En aquest es va tractar d'una demanda contra la tinent d'alcalde de València, Sandra Gómez, arxivada pel Jutjat Contenciós-Administratiu número 8. L'assessor popular reclamava a la regidora socialista un document al voltant del cas Taula que mai no va rebre. El jutjat va condemnar Salom a pagar 1.800 euros més IVA en concepte de costes per a pagar les despeses de defensa de Gómez.

Tres setmanes després, el Jutjat d'Instrucció número 6 va exonerar de nou Pere Fuset i més tard també ho va fer amb la regidora socialista Maite Girau, a qui Salom acusava de fraccionar els contractes de lloguer de les cabines sanitàries instal·lades per l'ajuntament en Falles.

En juliol, el tancament del cas de la causa que afectava Joan Ribó en relació a l'enquesta fallera va suposar el cinqué fracàs consecutiu de Salom en la seua intenció de menyscabar la tasca, sobretot, del govern de La Nau.

En octubre, el Jutjat d'Instrucció número 5 de València també va decretar el sobreseïment d'una causa en la qual investigava si la regidora de Cultura, Glòria Tello, va cometre prevaricació en la tramitació d'uns expedients administratius per al préstec d'un ninot indultat del comandant Jacques Cousteau, pertanyent al Museu Faller, per a la seua exhibició en el Festival Internacional d'Imatge Submarina celebrat a l'Oceanogràfic el 26 de maig de 2017. Una vegada més, la denúncia era l'assessor del PP de València Luis Salom.

next