Diari La Veu del País Valencià
El Goya Alfredo Navarro busca finançament per a produir una pel·lícula que uneix Novelda amb el Japó

El director i realitzador Alfredo Navarro, Goya en 2016 a la millor pel·lícula documental per Sueños de sal, realitza una campanya de micromecenatge per a produir el seu segon llargmetratge, on pretén explicar allò més destacat del viatge que va fer en solitari fa deu anys des de la seua Novelda natal fins al Japó.

Aquest serà el projecte “més personal” de l’autor novelder, tal com ell mateix ho ha definit en una entrevista concedida a EFE, i se centrarà, principalment, a narrar “els somnis i il·lusions” d’algunes de les persones que es va trobar per un camí de milers de quilòmetres que el va portar a passar per Venècia, París, Berlín, Sant Petersburg i Osaka, entre altres llocs.

És la història de Miriam Zanoner, Lalaina Raharison, Segundo Castillo, Ingrid Martinez i Carlos Martínez a través dels ulls de Navarro, qui no és més que un simple espectador, un viatger carregat amb una motxilla i una càmera que està de pas en la seua vida. “Aquest documental social ens parla de la solidaritat, dels objectius personals i de la contínua evolució de l’ésser humà”, ha apuntat.

En principi no va ser concebut d’aquesta forma sinó més aviat com un documental d’aventures que portava per nom Novelda- Japó: 0 euros i que va decidir fer com a experiència vital després de patir un greu accident de cotxe. Si bé va publicar un diari de bitàcola i quatre curtmetratges sobre el seu viatge, ell mateix ha reconegut que “tenia clavada l’espina” que aquest projecte mai s’haguera materialitzat en un llargmetratge, per la qual cosa va decidir reprendre’l després d’acabar amb la gira de Sueños de sal, encara que amb una perspectiva que abandonava el concepte monetari i es llançava de ple a mostrar la solidaritat de la gent que va conéixer.

Navarro ha reconegut que tots dos documentals tenen les seues semblances perquè tracten de mostrar la realitat d’altres persones, però també ha incidit que difereixen en la dimensió de cadascun, ja que es passa de l’àmbit local a l’internacional.

La seua motivació amb Novelda – Japó és realitzar un homenatge a aquelles persones que, sense conéixer-lo de res, li van donar asil i menjar durant el seu viatge. Unes persones que, en opinió de Navarro, “es mereixen que la seua història arribe a la gran pantalla”. Però el treball també busca “tancar una etapa” professional dedicada al documentalisme social per a iniciar-ne una altra centrada en la ficció cinematogràfica.

El documental reunirà sota un mateix metratge els enregistraments que Navarro va realitzar durant el seu viatge, al costat d’escenes en animació 2D amb estètica anime japonesa desenvolupades per l’il·lustrador Paco Sáez, també valencià, guanyador de tres Goya i autor de treballs com ara Planet 51, Tadeo Jones o Atrapa la bandera. “Hi ha experiències meues que no vaig poder retratar i, per això, aquesta part és essencial”, remarca el director.

A més, la música serà a càrrec del compositor novelder Óscar Navarro, autor de la cançó de Sueños de sal, nominat a un Goya per la banda sonora de La mula i guanyador del premi de la crítica musical cinematogràfica espanyola en 2016.

Els 15.000 euros que el realitzador vol aconseguir amb la campanya de micromecenatge, que acaba d’ací a 28 dies, o a través de patrocinadors, aniran destinats íntegrament a la postproducció del projecte, així com a l’edició, el muntatge en brut del documental, la recreació d’escenes en animació i la composició i enregistrament de la banda sonora.

Comparteix

Icona de pantalla completa