Diari La Veu del País Valencià
Les Corts decideixen el calendari de Taula i debaten sobre els pressupostos i la Llei d’Acompanyament

Les Corts Valencianes decidiran aquesta setmana el pla de treball de la comissió d’investigació sobre l’operació Taula i votaran en el ple si retornen al Consell tant els pressupostos de la Generalitat per a 2019 com la corresponent Llei d’Acompanyament.

L’activitat parlamentària de la setmana començarà aquest dilluns amb la reunió de la comissió d’investigació sobre la contractació de la Generalitat amb la trama investigada en el marc de l’operació Taula per a votar les propostes de compareixences, la petició de documentació i el calendari d’aquest òrgan.

El PSPV, Compromís i Podem han registrat una proposta conjunta de pla de treball, en la qual demanen que compareguen Francisco Camps, Ricardo Costa, Álvaro Pérez, Alfonso Rus, Rafael Blasco, Esteban González Pons, Marcos Benavent i Alejandro Font de Mora, entre d’altres.

El PPCV demana en el seu pla que se cite diversos regidors de l’Ajuntament de València així com el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i l’exdirigent del PSPV Jorge Alarte. Per la seua banda, Ciutadans demana que s’afegisquen a Camps, Rus, Costa i González Pons noms com Alberto Fabra, Juan Cotino o Juan Carlos Moragues.

Esmenes a la llei d’infància i adolescència, els comptes de 2019 i la Llei d’Acompanyament

Dimecres es reunirà la comissió de Política Social i Ocupació per a debatre les esmenes presentades a la llei d’Infància i adolescència, una norma que atorga als menors la consideració de ciutadans de ple dret i elimina el límit d’edat perquè s’escolte la seua opinió abans de donar un consentiment mèdic informat.

Aquesta setmana se celebraran, a més, dos plens, tots dos monogràfics, sobre els pressupostos de 2019: dijous, per a debatre les esmenes de totalitat del PPCV i Ciutadans als comptes autonòmics; divendres, per a debatre les esmenes de totalitat a la Llei d’Acompanyament.

Pel que fa als pressupostos, tant el PPCV com Ciutadans demanen que es retornen al Consell perquè són “irreals” i inclouen una previsió d’ingressos “fictícia” per import de 2.660 milions d’euros, que, en opinió d’aquestos grups, acabarà comportant “retallades” en altres partides.

El PPCV assenyala, a més, en la seua esmena que són uns comptes “inviables” i de “dubtosa credibilitat” i que retrocedeixen en polítiques socials mentre destinen més despesa a alts càrrecs i nous ens del sector públic, “comprometen” els drets dels ciutadans i generen “falses expectatives” en la societat.

L’esmena de Ciutadans demana retornar els pressupostos al Consell per la “falta de credibilitat, rigor, eficàcia i eficiència”, amb ingressos que no es cobraran; un “excessiu optimisme” en recaptació de taxes i impostos, i un augment del pressupost del sector públic.

No obstant això, el PSPV, Compromís i Podem sostenen que els futurs comptes inclouen recursos que corresponen “per llei” als valencians i demanen el suport a uns pressupostos “progressistes” i “reivindicatius” que tenen prioritats, com ara reduir les llistes d’espera o baixar les taxes universitàries.

Sobre la Llei d’Acompanyament, el PP demana la seua devolució al Consell perquè considera que no inclou “cap mesura expansiva ni cap rebaixa impositiva que contribuïsca a millorar” la situació econòmica dels valencians i Ciutadans afirma que “cap de les seues mesures millora la qualitat de vida dels ciutadans ni impulsa la creació d’ocupació estable i de qualitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa