Diari La Veu del País Valencià
Per l’Horta demana al Ministeri de Foment que no s’amplie la V-21 i que prioritze el transport públic

Un centenar de persones, segons dades de Per l’Horta, han participat aquest diumenge al matí en la concentració i la marxa convocades per aquest col·lectiu i per la Plataforma Alboraia, Horta i Litoral. Partint de la rotonda de la Torre Miramar, on acaba la V-21, la marxa ha recorregut part de la zona d’horta afectada als termes de València i Alboraia fins a arribar a una de les edificacions amenaçades per l’ampliació de l’autovia, el Forn de Barraca, que podria ser enderrocat en pocs mesos si es manté el projecte del Ministeri de Foment.

Aquesta concentració i marxa ha servit per a “denunciar la política de maquillatge del projecte que sembla impulsar la Conselleria de Transports”, indica Per l’Horta en un comunicat. D’aquesta manera, “s’ha reclamat el rebuig a l’ampliació de la V-21 i a qualsevol projecte d’accés nord al Port de València”.

Mobilitat sostenible

Per l’Horta denuncia que l’ampliació de la V-21 amb un tercer carril “no sols implicarà la destrucció de 80.000 m2 d’horta en plena producció i tres edificacions tradicionals, sinó que, a més, posa en discussió les polítiques de mobilitat sostenible de la ciutat de València”. “Cal apostar de manera més decidida per un nou model basat en la mobilitat sostenible renunciant a noves inversions en favor del cotxe, tant en els accessos com a l’interior de la ciutat”, afegeix el col·lectiu, i segueix: “És qüestió de temps que aquestes polítiques s’imposen com ja ocorre a les principals ciutats del món”.

Els concentrats també han denunciat que les propostes que s’han donat a conéixer des de la Generalitat per a “millorar” el projecte d’ampliació i fer-lo “més sostenible” són “un mer maquillatge del projecte heretat del govern de Rajoy”. “Afegir un carril VAO només tindria sentit com a mesura per a rebaixar l’accés de vehicles privats i reordenar el trànsit en cas que es renuncie a l’ampliació”, argumenten.

Rebuig total a l’accés nord al port

Al llarg del recorregut s’han realitzat diferents parlaments recordant que l’ampliació de la V-21 “amaga també la construcció d’altres estructures imprescindibles per a la futura construcció de l’AVE València-Barcelona i l’Accés Nord al Port de València”. En aquest punt han insistit especialment les representants de les associacions veïnals de Port Saplaya i Patacona, que han mostrat el seu rebuig total al fet que es preveja la possibilitat de realitzar l’Accés Nord al port. “El projecte que reclama el Port de València implicaria, a més d’una despesa multimilionària, multiplicar el trànsit de vehicles pesats per la V-21; vehicles que en el seu trànsit cap al port circularien tocant els barris de Patacona i Port Saplaya”, argumenten.

Els col·lectius concentrats han reclamat que les tres administracions valencianes implicades en la negociació –Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Ajuntament de València i Ajuntament d’Alboraia– reclamen al Ministeri de Foment una suspensió temporal del projecte que permeta la seua revisió. La demanda és que es desistisca del projecte i es reassignen els fons públics a la millora del transport metropolità de la ciutat de València, preferentment a la millora dels trens de rodalia, ja que “una millor oferta de rodalia entre València i Castelló actuaria com a alternativa a l’accés a València amb vehicle privat”.

D’altra banda, de cara a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques, s’ha reclamat als diferents partits polítics que aclarisquen el seu posicionament sobre la protecció de l’horta i les polítiques de transport i, concretament, sobre els projectes d’ampliació de la V-21, l’accés nord al port i l’AVE entre València i Barcelona, uns projectes “que afecten greument l’horta i els veïns d’Alboraia i València”, conclou el comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa