Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència Nacional jutjarà la cúpula de Bancaixa i de Banc de València pels negocis immobiliaris a Mèxic

L’Audiència Nacional ha obert judici contra l’última cúpula directiva de Bancaixa –en la qual estava l’expresident de la Generalitat José Luis Olivas– i de Banc de València pels negocis que els empresaris hotelers de Benidorm Juan Ferri i José Baldó van crear amb les dues entitats bancàries.

En la causa es jutgen, a més d’Olivas, altres 47 persones, entre elles els dos empresaris de Benidorm i els exdirectius de Banc de València Aurelio Izquierdo i Domingo Parra. La Fiscalia Anticorrupció i el Fons de Garantia de Dipòsits els acusa dels delictes d’apropiació indeguda, administració deslleial i blanqueig de capitals, càrrecs pels quals es reclama una mitjana de dotze anys de presó i l’ingrés de més de mil milions en concepte de responsabilitat civil.

Així, l’Audiència Nacional ha sol·licitat 1.438 milions d’euros de fiança per a Olivas i l’expresident del Banc de València Antonio Tirado i la resta d’acusats per la suposada operativa de desfalc a través de préstecs al projecte Grand Coral a Mèxic. Segons consta en el document, la Fiscalia sol·licita sis anys de presó per a Olivas per apropiació indeguda i dos per a Tirado. D’altra banda, l’exconseller delegat de Banc de València Domingo Parra s’enfronta a una pena de dotze anys de presó acusat, a més, d’un delicte de blanqueig de capitals. Això mateix es demana per a l’exdirector financer de Bancaixa Aurelio Izquierdo.

La jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va processar en agost Olivas, Ferri, Baldó i la resta de persones per les operacions immobiliàries de la societat Grup Grand Coral a Mèxic per valor de 750 milions d’euros que van suposar “una autèntica operativa de desfalc” de Bancaixa i Banc de València, segons es recull en la interlocutòria datada el passat 31 de juliol.

La denúncia la va interposar fa tres anys Bankia davant de l’Audiència Nacional, tot al·legant que el sistema financer valencià va ser el vertader perjudicat. Olivas i els empresaris van ser detinguts durant la instrucció. Ferri i Baldó també seran jutjats per un altre cas de desfalc i frau a Hisenda, relacionat amb l’altra caixa valenciana extinta, la CAM, i el Carib, en concret la República Dominicana i, de nou, Mèxic.

A més de la Fiscalia, figuren com a acusació l’Advocacia de l’Estat, Bankia Habitat i Banc de València (ara part de Caixabank). L’Advocacia de l’Estat demana per a Olivas set anys i mig de presó per administració deslleial i apropiació indeguda, idèntica pena que sol·licita per a Domingo Parra, mentre que per a Tirado baixa a tres anys de presó i reclama que els acusats indemnitzen el FROB amb 294,27 milions d’euros.

Bankia Habitat acusa d’apropiació indeguda i rebaixa les penes per a Olivas i Parra a tres anys i demana que reparen els danys i perjudicis tant per a la mateixa Bankia Habitat (100,35 milions) com a Bankia (204,27 milions). Caixabank demana per a Domingo Parra quinze anys per apropiació indeguda i blanqueig i, de forma subsidiària, cinc anys per administració deslleial, els mateixos que per a Aurelio Izquierdo, mentre que per a Olivas sol·licita set anys i mig únicament per apropiació indeguda. Així mateix, demana que s’indemnitze de forma conjunta el FROB i Bankia per un import de 479,5 milions d’euros.

Entre 2005 i 2009, els exdirectius haurien afavorit econòmicament, de manera sistemàtica i injustificada, els empresaris Juan Vicente Ferri, José Salvador Baldó i Juan Poch –per als quals la Fiscalia demana dotze anys de presó com a autors–.

Entre les operacions sospitoses, l’ordre de processament ressaltava el Projecte Zacatón i Piedras Bolas, en el qual els tres empresaris van obtindre una plusvàlua injustificada de 138,8 milions de dòlars sufragats per Bancaixa i Banc de València, que van ser transferits als seus comptes a Andorra en una maniobra que podria ser constitutiva de blanqueig i en la qual estarien embolicats tant Izquierdo com Parra.

D’aquesta manera, Olivas, Aurelio Izquierdo, Domingo Parra, Alfonso Monferrer Daudí, Juan Vicente Ferri, José Salvador Baldó, Juan Poch, Fernando Rodríguez Toral, Luis Candela, Marc Smet i Daniel Henry Kragt han de presentar de forma conjunta i solidària abans de 24 hores 639,2 milions d’euros. A José Cortina Orrios i a Rafael Tomás Codoñer Seguí el jutge els requereix 406,1 milions d’euros, mentre que per a la resta d’acusats la fiança queda fixada en 392,3.

Comparteix

Icona de pantalla completa