Diari La Veu del País Valencià
Les Corts disseccionaran l’entramat de Taula abans de les eleccions

Quan el Botànic va arrabassar al PPCV la Generalitat, la líder dels populars valencians, Isabel Bonig, es va trobar davant l’ingent i complicat repte de rentar la imatge d’un partit corcat per la corrupció. Bonig no ho ha tingut fàcil, atés que ha hagut de donar la cara per la gestió dels seus antecessors que, a excepció d’Alberto Fabra, es troben immersos en diversos procediments judicials, com ara el cas de Francisco Camps o, fins i tot a la presó, com és el cas d’Eduardo Zaplana. Els casos de corrupció coneguts en maig de 2015 que van servir per a precipitar la pèrdua del govern de la Generalitat no serien, però, els únics que esquitxarien el PPCV. Més tard vindrien el cas Taula, en gener de 2016, o més recentment el cas Erial.

Aquest context entrebanca les opcions de Bonig de recuperar per al PPCV la Generalitat en maig de 2019. Més quan la informació sobre la mala gestió dels populars valencians seguirà ocupant portades els pròxims mesos, quan entraran en la fase final del procediment judicial molts dels casos en els quals estan implicats diversos exdirigents del PPCV. El cas Taula és un d’aquestos exemples. Des que el passat 26 de gener de 2016 l’UCO detinguera l’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, i altres càrrecs del PPCV, la justícia porta investigant aquesta trama que implica també altres institucions, com ara l’Ajuntament de València, la Generalitat i també l’empresa constructora Ciegsa, dependent de la Conselleria d’Educació. Aquest complex trencaclosques ara també s’estudiarà de manera detallada en la comissió d’investigació que les Corts van engegar aquest dilluns.

Així doncs, en els propers mesos els parlamentaris s’han proposat assenyalar els responsables d’aquesta presumpta trama de corrupció. El pla de treball que coordinarà aquesta comissió d’investigació serà el proposat pels socis del Botànic basat en la sol·licitud de més de 90 informes, un total de 19 compareixents i amb l’objectiu de deixar enllestides les conclusions abans que concloga la legislatura.

El Botànic demanarà a les Corts habilitar gener per a avançar en la investigació. / INMA CABALLERO / LES CORTS

“La comissió d’investigació del cas Taula no és un paripé. Es tracta d’una trama institucional que el PPCV va mantindre de manera estable durant molt de temps”, va criticar aquest dilluns la diputada de Podem Fabiola Meco. En els mateixos termes es va expressar el portaveu de Compromís, Fran Ferri, qui va titllar “com la mare de totes les trames corruptes” el cas Taula. Així mateix, la socialista Carmen Martínez va criticar la proposta dels populars perquè entre els seus compareixents no es trobava cap alt càrrec implicat en la trama.

La tàctica del PPCV

Les paraules dels tres partits d’esquerra no van agradar especialment al diputat del PPCV Fernando Pastor, qui va acusar el Botànic “de tindre ja redactades les conclusions de la comissió d’investigació” abans d’iniciar-la i d’aprofitar les seues intervencions per a fer “judicis de valor” sobre la gestió del seu partit. Pastor, a més, va amenaçar en recórrer el pla per considerar-lo “d’impossible compliment” per la gran quantitat d’informes que sol·liciten. “Estudiar-se 90 documents és impossible i, per tant, considere que de poc serveix tindre un compareixent si no heu sigut capaços d’analitzar tota la informació”, va indicar Pastor.

Així mateix, el parlamentari popular va voler deixar clar als passadissos de la cambra valenciana que el seu partit “mai s’ha oposat a constituir comissions d’investigació” de qualsevol cas, però que sempre “amb rigor i responsabilitat” i no amb “les presses” del Botànic.

Els compareixents

Els noms que integren la llista de compareixents del pla de treball del Botànic estan dividits en dues seccions. Una configurada per periodistes que van fer un ampli seguiment del cas i en què també es troba l’actual coordinadora general d’Esquerra Unida Rosa Pérez Garijo, que va ser la que va enviar a la Fiscalia Anticorrupció les mediàtiques gravacions d’Alfonso Rus contant diners amb l’exgerent de l’antiga Imelsa –ara Divalterra–, Marcos Benavent.

En la segona part, es troben càrrecs rellevants del PPCV, especialment aquells qui van ocupar un lloc en la cartera d’Educació, com ara Alejandro Font de Mora, Esteban González Pons i Trinidad Miró, per tal d’aclarir la seua gestió en l’empresa Ciegsa. També es preveu la compareixença del responsable de Ciegsa Máximo Caturla.

D’entre els dirigents del PPCV, el pla de treball del PSPV, Compromís i Podem preveu la citació de Francisco Camps, Ricardo Costa i Rafael Blasco (actualment complint condemna de presó a Picassent pel desviament d’ajudes destinades al Tercer Món).

També serà citat per les Corts el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez ‘el Bigotes’, beneficiari de moltes adjudicacions de la Generalitat, i el mediàtic i penedit Marcos Benavent, conegut amb el malnom del ‘ionqui dels diners’. Benavent resulta ser l’epicentre de moltes de les investigacions derivades de la peça principal del cas Taula.

Comparteix

Icona de pantalla completa