Diari La Veu del País Valencià
La 6a Fira Valenciana de la Música tanca amb 14.000 assistents i més de 450 professionals inscrits

La sisena edició de la Fira Valenciana de la Música es va tancar aquest diumenge al Teatre Principal de Castelló de la Plana amb l’espectacle per a públic infantil My Baby is a Queen de la companyia La Petita Malumaluga. L’obra va posar el punt final a quatre jornades que han combinat els concerts i les activitats professionals, amb un balanç d’assistència als concerts que supera les 14.000 persones i més de 450 professionals inscrits (un 25% més que l’any passat).

En el terreny artístic, el Trovam-Pro Weekend va tornar a oferir l’oportunitat de gaudir amb projectes musicals consolidats i emergents. Així, entre els primers cal destacar la presència de La Habitación Roja, Julio Bustamante, Mafalda o Cuello. D’altra banda, el públic va poder conéixer de primera mà les propostes d’Amorante, Jonatan Penalba, Smile, Museless o Els Jóvens. En el vessant professional, la Fira ha tornat a comptar amb representants institucionals, experts i acadèmics per tal d’analitzar el present i futur d’aquest sector cultural i econòmic.

La indústria musical a debat

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, Verònica Ruiz, i el director de la Fira Valenciana de la Música, Joan Gregori Maria, van ressaltar en l’acte inaugural la importància d’aquesta cita com a punt de trobada dels professionals del ram, alhora que situa la capital de la Plana Alta com a epicentre de la música durant quatre dies i fomenta la vertebració del territori.

La directora adjunta de Música de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Marga Landete, va presentar als assistents el ‘Catàleg de la música valenciana’, quatre volums de directori pràctic que recullen la quasi totalitat dels grups valencians en actiu dividits en les següents categories: Música Popular, Tradicional, Jazz, Clàssica, Barroca, Contemporània i Altres Músiques. Les jornades també han servit per a fer una diagnosi sobre els reptes de futur i sobre quin paper han de jugar les institucions, el públic, els professionals i els mitjans de comunicació. La taula de debat sobre ‘Projectes de futur’ va servir perquè el professor Jose María Nácher de la Universitat de València (UV) anunciara el conveni de col·laboració obert amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, sobre l’ocupabilitat dels músics de la federació.

També es van abordar els projectes turístics al voltant de la música i la importància d’aquesta activitat per a les ciutats. En aquest sentit, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va anunciar en el marc del programa Mediterranew Fest que el seu departament treballa amb un informe econòmic intern que valora l’impacte dels festivals al País Valencià amb un retorn de 380 milions d’euros i un milió de visitants. Així mateix, augura un futur en aquest sector en què competiran les propostes que siguen capaces de treballar amb continguts de valor afegit en destinacions turístiques intel·ligents.

Així mateix, es van plantejar qüestions que afecten els festivals i la música en directe. Per la seua banda, la directora general d’À Punt Mèdia, Empar Marco, va confirmar en la seua intervenció la intenció de crear una segona emissora de ràdio dedicada exclusivament a la música.

Novetats de l’edició 2018

Entre les novetats més destacades d’enguany, figuren la realització de diversos tallers pràctics per a les persones inscrites. D’aquesta manera, diversos especialistes han parlat de la contractació internacional d’artistes; del règim jurídic dels artistes; del foment de la paritat en els escenaris i en les oficines; del règim fiscal de les professions de la música, i de les ferramentes digitals per tal d’optimitzar la promoció d’esdeveniments musicals.

Per últim, s’ha de destacar la celebració de més de 160 rondes de contacte d’entre 5 i 7 minuts (speed meetings) entre promotors, discogràfiques, programadors i artistes. A més, la Fira va acollir el lliurament dels primers Premis Carles Santos de la Música Valenciana i va ser l’escenari escollit per a la presentació de la revista commemorativa del desé aniversari del portal castellonenc Nomepierdoniuna i dels festivals emac.2019 de Borriana i Benicàssim Blues Festival.

Una oferta musical diversa i descentralitzada

El públic del Trovam-Pro Weekend ha pogut escollir entre més de 50 propostes artístiques i de diversos escenaris amb òptimes qualitats de so i il·luminació. En primer lloc, els diversos espais de l’Auditori de Castelló de la Plana van conjugar intèrprets consolidats i emergents. Entre els primers, cal destacar l’electricitat de La Habitación Roja, que posava de llarg el disc Memoria en la Sala Simfònica; la delicadesa de Julio Bustamante i Lavanda, i la contundència de Cuello.

Comparteix

Icona de pantalla completa