El cineasta Toni Canet (Llutxent, la Vall d’Albaida, 1953) ha mort aquesta nit de dilluns a dimarts al seu domicili a València. La família ha informat que la cerimònia civil de comiat serà aquest dimecres al Tanatori Municipal de València, on hi serà de 10.00h a 17.00h i on l’incineraran.

Precisament aquest dilluns es va anunciar que l’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha concedit al director el guardó d’honor dels Premis de l’Audiovisual Valencià, que se celebren el pròxim 16 de novembre al Teatre Principal d’Alacant.

El conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà, justificava aquest dilluns la distinció asseverant que Canet “sempre ha trencat esquemes amb els seus treballs audiovisuals”. “La trajectòria del director, guionista i productor està avalada per títols imprescindibles del cinema valencià”, subratllava.

Després de conéixer la trista notícia, des de la Conselleria de Cultura han expressat condolences a la família de l’artista i han apuntat que el premi d’honor es lliurarà aquest divendres, 16 de novembre, a títol pòstum.

Trajectòria de Toni Canet

Nascut a Llutxent el 1953, finalitza els seus estudis d’Art Dramàtic el 1973. El 1984, crea la productora Doll d’Estels, amb la qual produeix i realitza diversos documentals institucionals i espots publicitaris per a televisió. El 1988, escriu el guió, dirigeix i produeix la seua primera pel·lícula, la comèdia Amanece como puedas, seleccionada per al Festival del Caire i premi a la millor pel·lícula en la VI Mostra de Cinema de Catalunya.

Toni Canet també ha dirigit La camisa de la serp (1996) i Les ales de la vida (2006), que va obtindre el premi al millor documental en la Seminci de Valladolid. El 2007, va participar en la pel·lícula col·lectiva Ja en tenim prou, junt amb Enrique Navarro, Rafa Xambó i Artur Balaguer. Canet va treballar per a TVV dirigint sèries documentals com Solfa íntima (1990), Crònica amarga (1991) i Viatjar sense bitllet (1998), així com la sèrie de ficció Benifotrem, que va ser la primera sèrie de producció pròpia realitzada per la televisió autonòmica i emesa el 1995.

L’última pel·lícula que ha dirigit ha sigut Calç blanca, negro carbón (2017), un documental que recupera els processos de la producció tradicional de la calç i el carbó.

Agraïment a la sanitat pública

La família del cineasta valencià ha fet públic un comunicat en què expressa públicament l’agraïment a la sanitat pública per la “calidesa i qualitat professional” rebudes.

En un text distribuït a través de l’associació de productors Avapi s’assenyala que “era voluntat de Toni, i ho és de la seua família, manifestar el reconeixement a l’excel·lent atenció, qualitat professional i calidesa humana amb la qual ha sigut tractat des de la nostra sanitat pública”.

“En particular pel seu metge de capçalera i per tot el personal d’Oncologia, Pal·liatius i Atenció Hospitalària Domiciliària de l’Hospital Clínic Universitari de València”, afegeixen.

Per la seua banda, l’associació Mostra Viva del Mediterrani ha traslladat “a la família, amigues i amics, en nom cadascun dels seus membres, el condol més sincer”.

Canet, subratllen, “ha sigut un realitzador i productor imprescindible per a entendre la història del cinema valencià i de la mateixa Mostra Viva amb la qual va col·laborar desinteressadament”. “Encoratgem la família, amigues i amics a afrontar aquestos moments tan difícils, alhora que els oferim la nostra amistat i suport”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa