Diari La Veu del País Valencià
Nova ruta per la cara més insòlita del centre històric de València
RedactaVeu / València
De nou, diumenge que ve, dia 6 d’abril, el col·lectiu periodístic Xarxa Urbana, amb el suport del Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni, posa el dit en la nafra d’una ciutat amb llocs insòlits, alguns Bens d’Interès Cultural “clausurats per a la ciutadania i altres buits a l’espera de convertir-se en hotelets amb encant per a benefici dels adjudicataris”, segons informen els organitzadors d’aquesta ruta del balafiament per la cara oculta i més insòlita del centre històric de València.

L’Itinerari comença al Refugi Antiaeri de l’Institut Lluís Vives, edifici emblemàtic que oculta d’altres històries dignes de conèixer, com la seua capella del Col·legi per a Nobles de Sant Pau, o el seu claustre amb escalinata renaixentista.

Posteriorment, una visita explicativa en la Tenda de la Seda sobre el Col·legi de l’Art Major d’aquest Gremi situarà els visitants “en el context de la qual va anar la principal indústria de la ciutat durant diversos segles, abandonada igual que l’edifici històric que la representa”.

Després de diversos punts d’interès, com l’entorn de La Llotja o el Centre d’Interpretació de la Muralla Islàmica del Tossal, el recorregut s’endinsa a la València Industrial del segle XIX amb la visita a les naus de “Fabrika 12”, hui rehabilitada com a estudi de pintura i taller d’orfebreria.

Posteriorment es farà una estada de ‘parada i fonda’ a la Casa Taller del pintor Joan de Joanes al seu palauet renaixentista, on s’escoltarà poesia relacionada amb els temes tractats. Més endavant obrirà les seues portes la Casa Obrador, “mantinguda per la constància del professor de l’Escola d’Artesans i continuador d’una saga d’artesans, Jose Luis March, que conté elements i eines típics de l’artesania medieval.

“L’escàndol dels BIC que incompleixen la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, com el del Palau dels Català de Valeriola retornarà els participants “a la realitat de la gestió nefasta i corrupta d’alguns responsables actuals que ostenten el poder polític i econòmic de València i ho utilitzen per al seu propi benefici”, segons denuncien els organitzadors en un comunicat.

Finalment, la visita als estables medievals del carrer Trinitaris, en perill de ser derrocats per a construir un garatge privat per a la família propietària, “acabarà d’il·lustrar sobre els mecanisme de legitimació de l’urbanisme municipal”.

Per a més informació es pot contactar amb Teresa Galindo L., periodista de Rutes Ciutadanes. Les inscripcions es poden realitzar per mòbil o whatsapp en 695 59 44 89 i 680259863.

Comparteix

Icona de pantalla completa