La Xarxa Vives publica onze guies per a incorporar la perspectiva de gènere en la docència i la recerca

Les unitats d'igualtat de 22 universitats volen facilitar eines a l'alumnat perquè identifique els estereotips i eviten "la ceguera" en les seues pràctiques
/ València
13 novembre 2018 01:00h

Les unitats d'igualtat de les universitats de la Xarxa Vives, un total de 22, han publicat una col·lecció de guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere. Les publicacions estan adreçades al professorat i ofereixen recursos per a eliminar la ceguera al gènere en la docència, la recerca i la gestió universitàries.

L'objectiu de la col·lecció, composta per onze títols, és oferir recursos que permeten al professorat universitari prestar atenció a les dinàmiques de gènere que tenen lloc en l'entorn d'aprenentatge i adoptar mesures que asseguren que s'atén a la diversitat d'estudiants. L'alumnat podrà així disposar de noves eines per a identificar els estereotips, normes i rols socials de gènere, desenvolupar el seu esperit crític i adquirir competències que li permetran evitar la ceguera al gènere en la seua pràctica professional futura.

La col·lecció recull diferents disciplines i àmbits de coneixement: Ciències de la Computació; Dret i Criminologia; Educació i Pedagogia; Filologia i Lingüística; Filosofia; Física; Història; Història de l'Art; Medicina; Psicologia, i Sociologia, Economia i Ciència Política.

Recerca sensible al gènere

Després de reflexionar sobre les implicacions de la ceguera al gènere en cadascun dels àmbits de coneixement, cada guia inclou una sèrie de pautes per a promoure la igualtat i la diversitat en la disciplina en qüestió. Per a fer-ho, les guies inclouen recomanacions i indicacions en relació als objectius, els continguts, els exemples utilitzats, el llenguatge emprat, les fonts seleccionades, així com mètodes docents i d'avaluació per a la docència de les diferents assignatures que formen part dels currículums formatius a les universitats. A més, cada publicació inclou una secció dedicada a la recerca sensible al gènere.

La col·lecció és fruit del pla de treball 2016-2018 del Grup de Treball en Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives. El projecte s'ha desenvolupat en dues fases. En una primera, es va elaborar l'informe 'La perspectiva de gènere en docència i recerca a les universitats de la Xarxa Vives: Situació actual i reptes de futur (2017)', que va constatar que la incorporació efectiva de la perspectiva de gènere en la docència universitària seguia sent un repte pendent, malgrat el marc normatiu vigent en l'àmbit europeu, estatal i dels territoris de la Xarxa Vives.

En resposta a aquesta situació, en una segona fase, s'ha elaborat el recurs 'Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere', sota la coordinació de Teresa Cabruja, professora titular de Psicologia Social a la Universitat de Girona, M. José Rodríguez Jaume, vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la Universitat d'Alacant, i Tània Verge Mestre, directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra.

next