Crespo ratifica que Costa li va demanar que facturara els actes de campanya a empresaris

El número dos de la Gürtel compareix per la caixa B del PP en la comissió d'investigació del Congrés
13 novembre 2018 01:00h
Crespo, durant la seua compareixença davant la comissió d\'investigació al Congrés sobre el presumpte finançament il·legal del PP.

El considerat número dos de la Gürtel, Pablo Crespo, ha assegurat que l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa li va demanar que facturaren a empresaris els actes de campanya de 2007 i 2008 que havien realitzat per al PP amb l'objectiu que foren ells qui abonaren el deute del partit.

L'exsecretari d'Organització del PP gallec, a la presó amb una condemna de més de 55 anys pel cas Gürtel, ha comparegut aquest dimarts en la comissió d'investigació del finançament del PP al Congrés, on ha reiterat l'existència d'un sistema de sobresous i pagaments en B dins del partit.

Crespo no ha eludit la seua "responsabilitat" en consentir "una qüestió així", però ha explicat als diputats que la seua obligació era intentar cobrar el que el partit devia a les empreses de la Gürtel i que va ser el client, és a dir, el PP, qui els va dir com havien de cobrar. "Jo em vaig oposar a la solució de Costa però va dir: 'O cobreu així o no cobreu'", ha precisat Crespo, qui ha estat en tot moment acompanyat del seu advocat, Miguel Durán.

En el judici a la Gürtel valenciana, Costa –condemnat a 4 anys de presó– va apuntar als aleshores presidents de la Generalitat i de les Corts, Francisco Camps i Juan Cotino, respectivament, com les persones que van idear aquest mètode de finançament.

Crespo també ha assenyalat que l'exgerent del PP de Madrid Beltrán Gutiérrez li va donar "instruccions per a canviar factures" del partit a favor de la Fundació per al Desenvolupament Econòmic i Social de la Comunitat de Madrid (Fundescam), si bé ha dit desconéixer si l'expresidenta autonòmica Esperanza Aguirre n'estava al corrent.

A preguntes del diputat de Ciutadans Toni Cantó sobre si el PP li va ordenar carregar actes del partit a Fundescam, Crespo ha explicat que "en el seu moment" Gutiérrez, imputat en diverses causes de corrupció, li va donar "instruccions per a canviar factures".

No obstant això, no ha pogut "assegurar" si Aguirre coneixia aquesta ordre ni qui va demanar a Gutiérrez que la donara: "Qui va parlar amb mi va ser el senyor Gutiérrez [...]. Jo no he tingut cap conversa amb la senyora Aguirre".

next