Sanitat rectifica i no prohibirà incinerar les persones amb obesitat mòrbida

El projecte de normativa també prohibeix cremar els cadàvers de les persones que hagen rebut tractament contra el càncer mitjançant inserció d'agulles radioactives
/ València
13 novembre 2018 01:00h
Allò ideal és actuar abans que passen cinc minuts després de certificar-se la mort legal de la persona, expliquen des de l\'empresa Cecryon.

La Conselleria de Sanitat ha rectificat l'esborrany del text normatiu pel qual té previst regular la cremació, encara en fase d'exposició pública, per a eliminar la prohibició inicial sobre la incineració dels cadàvers de persones amb obesitat mòrbida.

El text inicial recollia aquesta prohibició en l'apartat de condicions sanitàries per a la cremació, però posteriorment la conselleria ha informat en un comunicat que la Direcció General de Salut Pública eliminarà l'apartat en el qual apareix aquesta prohibició. Els motius que argumentava l'administració per a incloure-la és que es necessita una "quantitat molt elevada de combustible" i que això sobrepassa el llindar de contaminació permés.

En el comunicat, Sanitat admet que la cremació de persones amb obesitat mòrbida pot generar problemes tècnics i requerir necessitats especials en el procés relacionades amb el volum de les instal·lacions i els sistemes d'avaluació de les emissions. No obstant això, afegeix que aquestes circumstàncies no concerneixen les condicions sanitàries exigibles a les instal·lacions ni suposen un risc diferenciat per a la salut pública en els termes que tracta l'ordre.

Per això, la directora general de Salut Pública, Ana María García, ha assenyalat que aquest articulat es modificarà d'acord amb els objectius de l'ordre, que són establir les condicions per a la ubicació i funcionament dels forns crematoris amb la finalitat de protegir la salut de la població.

García ha assegurat que, a banda d'afegir les millores que puguen aparéixer durant la fase de consulta pública, s'eliminarà del text de la futura ordre l'apartat en què s'anuncia que "es prohibeix la cremació de persones amb obesitat mòrbida". García ha recordat que el procés de consulta pública "té justament l'objectiu de detectar parts dels textos normatius que puguen ser susceptibles de millora o correcció, com és el cas".

El projecte de normativa, publicat en la web de la Conselleria, també prohibeix la incineració dels cadàvers de les persones que hagen rebut tractament contra el càncer mitjançant inserció d'agulles radioactives.

L'ordre recorda que diferents institucions han advertit que els crematoris són una de les fonts en les quals es poden formar i alliberar contaminants orgànics persistents per la presència d'aquestos compostos clorats precursors o clor en els cadàvers i en alguns plàstics. També assenyala els crematoris com una font important d'alliberaments de mercuri, en particular a partir de l'amalgama dental present en restes humanes.

next