Diari La Veu del País Valencià
Igualtat i els sindicats signen l’acord que acaba amb la bretxa salarial a l’IVASS

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, i els sindicats CCOO, UGT i CGT han signat aquest dimarts l’acord que ratifica el punt final de la bretxa salarial que les treballadores de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària (IVASS) pateixen des de fa anys. L’increment retributiu i la reclassificació de llocs de treball s’aplicarà amb caràcter retroactiu a l’1 de gener de 2018.

Es tracta d’un col·lectiu altament feminitzat en el qual el 78% dels professionals són dones i a les quals la bretxa salarial afecta en el 98% dels casos, recorda la Generalitat en un comunicat. L’acord, després de l’aprovació per part de l’últim ple del Consell de l’increment de la massa salarial addicional de la Generalitat, suposa la concreció de com es distribuiran els 1,6 milions que es van assignar a l’IVASS i com afectarà les seues treballadores.

En concret, Igualtat i sindicats han acordat, amb efecte retroactiu a l’1 de gener, l’aplicació al personal de l’IVASS de les taules retributives en vigor per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat i els seus organismes autònoms, amb les successives actualitzacions que es puguen realitzar.

D’aquesta manera, l’increment salarial es mantindrà en els pròxims exercicis. També amb caràcter retroactiu a l’1 de gener s’aprova la classificació dels llocs de treball de l’IVASS.

Salaris desfasats i falta d’homologació

Des d’Igualtat recorden que la bretxa salarial en les treballadores de l’IVASS es produïa per una doble causa: d’una banda, les retribucions a compte del treball havien quedat desfasades respecte de la resta de personal de la Generalitat, amb motiu dels convenis col·lectius aplicats al llarg dels anys i, d’una altra banda, la classificació d’aquests llocs de treball tampoc s’havien homologat als que actualment es donen en l’Administració de la Generalitat.

Al llarg d’aquestos anys, tant els sindicats com la Generalitat han reconegut la “injustícia” que patia aquest col·lectiu. Segons les organitzacions sindicals, les treballadores de l’IVASS rebien uns salaris “especialment inferiors” als de la resta del personal de l’Administració, per la qual cosa la seua situació era “especialment sensible” i era necessari adequar els llocs de treball.

D’aquesta manera, “la Conselleria d’Igualtat ha dedicat part dels seus esforços en aquesta legislatura a reparar aquest greuge”, asseguren des del departament que dirigeix Mónica Oltra. Després de diverses negociacions i aquest acord amb els sindicats, el departament d’Igualtat i Polítiques Inclusives dóna “solució a una situació que afectava un col·lectiu molt feminitzat i la labor del qual se centra les cures de persones amb necessitats especials en el camp de la salut mental”.

Comparteix

Icona de pantalla completa