Els territoris amb llengua pròpia fan front comú per a "garantir els drets" dels parlants davant de l'Estat

La Generalitat i el govern de Navarra se sumen als executius de les Illes Balears, Galícia i Catalunya per a impulsar iniciatives conjuntes en matèria lingüística
13 novembre 2018 01:00h
El protocol va nàixer en 2007 amb l\'impuls dels governs català, basc i gallec.

La Generalitat Valenciana i el govern de Navarra s'han sumat aquest dimarts a la resta de territoris amb llengua pròpia per a impulsar conjuntament protocols en matèria de polítiques lingüístiques.

El govern català ha aprovat aquest dimarts l'adhesió del País Valencià i Navarra al protocol general al voltant de les llengües pròpies d'aquestos territoris subscrit amb el govern basc i la Xunta de Galicia en 2007 i el govern de les Illes Balears, que s'hi va incorporar en 2008. El protocol constitueix un marc de col·laboració entre els diferents governs amb llengua pròpia, que es troben periòdicament per a intercanviar informació sobre les respectives polítiques lingüístiques i l'impuls d'iniciatives conjuntes per a la protecció i foment del català, el basc, el gallec i l'aranés.

L'objectiu principal és "garantir els drets lingüístics" en un estat plurilingüe incidint en l'àmbit de l'administració de l'Estat i la Unió Europea. El 2016, la Generalitat Valenciana i el govern de Navarra ja van manifestar la voluntat d'adherir-s'hi, cosa que ara s'ha formalitzat amb l'aprovació del protocol específic d'adhesió d'aquestos dos executius valencià i navarrés. 

El govern català ha destacat "l'especial rellevància" de les dues noves adhesions perquè suposen un "impuls" al protocol de política lingüística que "reforça la posició de la llengua catalana en el marc de l’Estat". Amb aquestes dues incorporacions, "s'amplia l'abast de cooperació entre administracions i es reforça la vigència d'un instrument de col·laboració entre governs a favor dels drets lingüístics dels ciutadans i del foment i protecció de les llengües pròpies, altres que el castellà, en el marc de l'Estat", ha explicat el govern català.

next