La 'fake news' de Toni Cantó: atribuir una campanya publicitària privada a l'Ajuntament de València

El diputat de Ciutadans critica el govern municipal per una acció de màrqueting d'una marca privada
/ València
14 novembre 2018 01:00h

La distància torna a jugar-li una mala passada al diputat al Congrés de Ciutadans Toni Cantó. El futurible candidat de la formació taronja a la Presidència de la Generalitat vol demostrar que està al corrent de l'actualitat valenciana tot i els 350 quilòmetres que separen el seu escó de València, una distància que, de vegades, fa que Cantó no acabe d'estar del tot ben informat.

Aquest dimecres Cantó ha tornat a protagonitzar una patinada en Twitter en confondre el promotor d'una campanya de màrqueting que, pel seu missatge, el diputat de Ciutadans no ha dubtat en atribuir al "tripartit valencià". La realitat, però, és que la campanya que des de fa setmanes es pot veure en suports fixos de la ciutat de València ha sigut contractada per la Fundació Premis Rei Jaume I per a posar en valor la ciència com un tret diferencial més de la societat espanyola.

La imatge que ha indignat Cantó és un disseny en el qual es pot veure la paraula Flamenco tatxada. Aquesta imatge d'un panell publicitari propietat de l'Ajuntament de València està acompanyada per una frase del diputat Toni Cantó en què assegura que "el tripartit valencià" –en al·lusió al govern municipal que conformen Compromís, PSPV i València en Comú– és "més de sardana". Una frase emmarcada en l'estratègia electoral de Ciutadans d'atiar l'anticatalanisme.

La patinada de Cantó en Twitter és realment una 'fake news' –una desinformació–, ja que són molts els usuaris que han advertit el diputat de Ciutadans de la seua errada. Tot i això, Cantó, que sí que ha seguit piulant més tard, ni ha matisat o esmenat la piulada ni l'ha esborrada.

Campanya polèmica

La campanya encarregada a l'empresa Aftershare per la Fundació Premis Rei Jaume I –que està presidida pel rei Felip VI– pretenia traslladar la imatge que "Espanya siga coneguda per coses més enllà dels tòpics". Per a això, les creativitats ratllen paraules com flamenc, paella o migdiada. La campanya, tot i portar algunes setmanes pels carrers de València, ha generat aquest dimecres una polèmica a les xarxes en rebre crítiques d'alguns artistes i polítics, que han demanat la retirada de la campanya.

Front a les critiques, la Fundació que atorga els premis científics més prestigiosos de l'Estat assenyala que "en cap cas s'ha pretés jutjar el valor dels elements triats sinó la seua consideració com a tòpics que pot distorsionar la imatge representativa del país".

L'agència Aftershare del conegut publicista Risto Mejide és la responsable de l'acció publicitària, que, segons explica en la seua web, "tracta de posar punt final als tòpics sobre el nostre país en favor de nous conceptes vinculats als projectes dels guanyadors de la present edició". "Tant de bo la migdiada, els bous i la festa donen pas a la genòmica nutricional, la lluita contra el canvi climàtic o els nous materials protètics com a tòpics espanyols", assenyalen.

La polèmica s'ha iniciat quan aquest dimecres el cantaor Arcángel ha criticat la campanya compartint en Twitter una imatge d'una marquesina de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València en la qual apareix el cartell amb la paraula flamenc tatxada. Al costat de la foto, ha posat el següent missatge: "València, fa uns dies que vaig actuar a La Rambleta i vaig comprovar el vostre afecte i respecte al flamenc, la nostra música, la que ens identifica dins i fora de les nostres fronteres, em sembla una vergonya". A més, demanava la retirada de la campanya a l'alcalde, Joan Ribó.

A aquesta piulada ha respost l'Ajuntament de València aclarint que no es tracta d'una campanya municipal i que, "en estar situada en els espais publicitaris que es lloguen en les marquesines de la nostra Empresa Municipal de Transports, la confusió es pot entendre".

next