Diari La Veu del País Valencià
L’associació el Tirant presenta una Nova Declaració Valencianista en el centenari de la proposta de 1918

El 14 de novembre de 1918 la Joventut Valencianista i la Unió Valencianista Regional van publicar la Declaració Valencianista en la primera plana de La Correspondencia de Valencia. A més, les huit bases que integraven aquesta mena de manifest van ser comentades, una per una, en uns articles setmanals escrits pels membres de les organitzacions signatàries i publicats entre el 16 de novembre i el 7 de desembre. Aquestes peces van servir per a assentar les bases del valencianisme.

Cent anys després, l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc ha volgut celebrar aquella fita històrica de manera doble. D’una banda, l’entitat pretén donar a conéixer el valor i la importància que el manifest va tindre en el seu moment i atorgar-li el paper que encara ara ha de tindre en la construcció de la història col·lectiva del poble valencià. De l’altra, el Tirant pretén actualitzar-ne l’ambició, traduir-ne el pensament als temps actuals i fer propostes noves “amb la mateixa amplitud d’horitzons que aquells valencianistes de 1918 van tindre de forma honesta i decidida”. Gonçal Grau i Muedra, president del Tirant, assegura que ho fan “amb la voluntat ferma d’aconseguir millorar la qualitat de vida de totes i tots des de l’aprofundiment de la democràcia i de l’exercici de l’autogovern ple”.

Si en 1918 va ser La Correspondencia de Valencia el diari escollit per a difondre el text, enguany ho és Diari La Veu. Així, a partir d’aquest dijous, 15 de novembre, aquest mitjà difondrà cada dia una de les noves bases de declaració. Coincidint amb el centenari, s’ha elaborat la Nova Declaració Valencianista, un document que estableix dotze noves bases “per al valencianisme del present i del futur”. En la redacció d’aquest text s’ha comptat amb la participació de dèsset organitzacions de diferents àmbits i territoris del País Valencià, com ara Escola Valenciana, la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, la Comissió d’Ajuda al Refugiat del País Valencià, Mariola LGTBI i el Consell Valencià de la Joventut.

La nova publicació amplia la visió de l’original i, a més de tractar temes clàssics com el finançament, la igualtat lingüística, la vertebració territorial o les relacions amb l’estat espanyol, també parla sobre diversitat, feminisme, multiculturalitat, ecologisme i drets socials, entre d’altres.

A més del text ‘actualitzat’, el Tirant ha editat un vídeo documental breu sobre el significat i l’impacte de la Declaració Valencianista de 1918 en el qual han participat l’historiador Vicent Baydal i Sala, la filòloga Anna Garcia Escrivà i el president del Tirant, Gonçal Grau i Muedra.

Ambdós projectes –la Nova Declaració i el vídeo– es faran públics el divendres 23 de novembre al Centre del Carme, a València, en el marc de la XXII Nit del Tirant. Aquest esdeveniment estarà conduït pel mag Rubén Aparisi i hi actuarà la cantautora de Benigànim Gem.

Comparteix

Icona de pantalla completa