Endavant Podem, Renaix Podem, Marea Oberta i dos independents, les candidatures de Podem a les Corts

Rubén Martínez Dalmau, María Giménez, Àngels Varó, José Luis Valdes Fernández i Rafa Aguado Tarazona encapçalen les llistes per a les primàries autonòmiques de la formació morada
/ València
14 novembre 2018 01:00h

Endavant Podem, Renaix Podem, Marea Oberta i els independents José Luis Valdes Fernández i Rafa Aguado Tarazona són les candidatures oficials a les primàries de Podem per a les Corts, segons ha donat a conéixer finalment aquest dimecres la formació.

Segons el calendari oficial, després de la publicació de les candidatures definitives –prevista inicialment per a dilluns– es desenvoluparà fins al dia 19 la campanya electoral. Del 20 al 25 tindran lloc les votacions; el 26 es realitzaran les verificacions i el recompte, i el 27 es proclamaran els resultats.

Endavant Podem, la candidatura apadrinada per Estañ

Endavant Podem és la candidatura que encapçala el professor Rubén Martínez Dalmau com a cap de llista i que ha rebut el suport públic del secretari general del partit al País Valencià, Antonio Estañ. En la llista que es proposa a les Corts figuren, entre d'altres, els senadors Ferran Martínez i Pilar Lima, així com els actuals diputats autonòmics Beatriz Gascó, César Jiménez, Cristina Cabedo i Irene Gómez.

Es postulen com "una aposta per la pluralitat, un conjunt de persones amb opinions i visions diverses que coexisteixen en un mateix espai en el qual l'objectiu és donar veu a totes les sensibilitats possibles dins de l'organització". Pretenen ser "la veu de les lluites feministes, socials i democràtiques en les institucions públiques valencianes".

Rosana Pastor i Antonio Montiel, en la llista Renaix Podem

Per la seua banda, Renaix Podem té com a cap de llista la regidora a Sagunt (el Camp de Morvedre) María Giménez. A més, estan la diputada al Congrés Rosana Pastor, l'exdirigent Antonio Montiel i el diputat autonòmic Jordi Alamán.

Aquesta candidatura es defineix com "un grup de militants de base de Podem PV" que "es va plantejar no conformar-se amb el fet que la seua participació es reduïra a votar telemàticament unes llistes ja preparades sense que hi haguera cap oportunitat per a presentar-se". Defensen que són "persones de molta vàlua amb possibilitats d'eixir triades sense haver de pertànyer obligatòriament a les sensibilitats que controlen el partit".

Es presenten com a defensors del feminisme "amb una dona de consens com a candidata a la Presidència de la Generalitat", una llista "diversa i plural" que encarna el mandat d'"unitat i humilitat" i sota un manifest signat per quasi 500 persones. El seu objectiu és "aconseguir la renovació" del partit i lluitar per "aquest canvi social per al qual sorgim".

L'anticapitalista Marea Oberta

La candidatura Marea Oberta, lligada al corrent anticapitalista de la formació, està encapçalada per Àngels Varó i es defineix com un conjunt de "militants diversos" i de "gent corrent fent política". "Som la societat civil, el carrer", afegeixen. Es tracta d'una llista de consens elaborada en ordre alfabètic.

"Volem un Podem protagonista del canvi que estem vivint. Verd, rebel, feminista i rupturista, que treballe en la línia política consensuada en les assemblees: rescat ciutadà, habitatge social, renda bàsica universal, drets laborals, fi de la violència de gènere, hisenda pròpia, drets lingüístics, llibertat de presos polítics, tornada d'exiliats, rescat ambiental i protecció del medi ambient", assenyalen, entre altres eixos.

Estañ, sobre el retard en la publicació de les candidatures

El secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha assenyalat sobre el retard en la publicació de les candidatures a les primàries del partit que, "lamentablement", els terminis "no es compleixen rigorosament" i que això és una cosa que "ja ha ocorregut més d'una vegada".

Segons el calendari de les primàries de Podem per a les eleccions autonòmiques, municipals i europees de 2019, aquest dilluns haurien d'haver-se publicat les candidatures definitives al procés intern però s'ha acabat fent aquest dimecres.

Estañ ha assenyalat que no els han donat "cap explicació" del retard més enllà que es tracta de "qüestions tècniques" i ha assegurat que, "per a res", la crisi del partit a Madrid afecta el País Valencià.

next