Mariscal rememora la llum de València en una sèrie d'obres per a la galeria Pepita Lumier

La sèrie de dibuixos i impressions recorre diversos indrets de la geografia valenciana i para especial esment a la ciutat
/ València
15 novembre 2018 01:00h
Les peces de la col·lecció tenen diferents grandàries, des del xicotet format fins a les grans dimensions.

El dibuixant Javier Mariscal reflexiona sobre el paisatge valencià i la potència de la seua lluminositat mediterrània en l'exposició 'La Llum de València', en la qual "comparteix" racons de la seua infantesa i la seua joventut que té "interioritzats" i pels quals sent una relació d'"amor-odi".

Amb aquesta exposició –que acull des d'aquest divendres la galeria Pepita Lumier de València–, Mariscal vol que amb les setanta obres que ha reunit centrades en València –encara que viatgen també per la resta del territori valencià, fins i tot una salta a Formentera– "la gent vibre o plore, les deteste o diga 'quin horror' o 'quina meravella'".

Les obres tenen diferents formats –des de 21x21 centímetres fins a 2x1,5 metres– i entre elles hi ha dibuixos amb aquarel·la i ceres i peces d'impressió digital sobre paper fotogràfic o sobre alumini i metacrilat. En elles es pot fer un recorregut de nord a sud del País Valencià amb imatges d'una masia de Morella (els Ports) i zones de Xàbia, Benidorm i Pedreguer (la Marina). A més, es poden trobar racons "emblemàtics" de València com el Parterre amb la gasolinera, el carrer de la Pau amb el quiosc o el carrer Sant Vicent.

També hi ha un dibuix de major format del barri de Natzaret on apareixen l'església de la Punta, la Ciutat de les Arts i les Ciències, el pont i la carretera del Saler. Segons ha explicat una de les responsables de la galeria, Cristina Chumillas, tracta la zona "de manera simpàtica però sense deixar de ser un 'zasca' al que ha ocorregut amb la construcció a la ciutat".

Mariscal ha assegurat que el més nou de la mostra podria ser que molts dels dibuixos els ha calcat de fotografies, un fet "que en dibuix està prohibidíssim, que és pecat mortal i que no hi ha cap capellà que et puga donar l'absolució", encara que després els ha "distorsionat" a la seua "manera" i "retocat" els colors.

next