Diari La Veu del País Valencià
Edu Comelles i Isabel Latorre recuperen el casset per a llançar un homenatge pòstum a Pauline Oliveros

El casset va predir la mort del vinil i el disc compacte la de la mateixa cinta. Alhora, les plataformes virtuals, els canals de difusió i el retorn al consum de la música en viu està representant la lenta desaparició de l’objecte físic com a producte de masses. Cap d’aquestos suports ha passat a millor vida de manera definitiva, sinó que tenen el seu públic i la seua demanda a Europa. En el cas del casset, “està en auge”, sosté l’artista sonor Edu Comelles. Això suposa que hi ha un grup d’oients i consumidors reduït que ha de disposar d’un reproductor però que estima la cinta i les seues dues cares, la veu com un objecte de culte.

Comelles s’ha sumat a eixe revival d’aquest suport sonor junt amb l’acordionista Isabel Latorre per a llançar un homenatge pòstum a Pauline Oliveros. Tots dos debuten com a duet el proper 24 de novembre a la llibreria Perrucho de València on presentaran en directe el darrer treball, For Pauline, en format casset, sota el segell portugués Crónica Electrónica. “La discogràfica només treballa amb aquest format”, assenyala Edu Comelles, però més enllà de les condicions específiques de l’empresa que dirigeix Miguel Carvalhais, “ens va semblar molt bé com quedava enregistrat, amb una peça a cada cara del casset”.

El llançament del casset està previst per al 20 de novembre i la posada de llarg del tàndem Comelles-Latorre serà el 24 del mateix mes. El projecte ret un homenatge pòstum a la compositora nord-americana i pionera de la música experimental Pauline Oliveros. For Pauline representa l’inici de la primera col·laboració entre ambdós músics prolífics de l’escena valenciana. El treball fa una interpretació lliure de la música d’Oliveros i de la inspiració que provoca el pensament d’aquesta artista influent arreu del món. Latorre i Comelles han treballat en paral·lel en dues peces d’electrònica i acordió en les quals ambdós mons, aparentment allunyats, es troben en un punt intermedi entre tradició, modernitat, experimentació i avantguarda tecnològica, expliquen.

L’obra que dóna nom al casset (For Pauline) va ser produïda i presentada en directe dins la programació del Festival Ensems 2017. L’encàrrec comissariat pel mateix Comelles es va estrenar en directe al Centre del Carme. La gravació d’aquell concert és la que apareix en la cinta que ara es publica. La singular proposta ve avalada pel prestigiós segell de música experimental Crónica, amb base a la ciutat portuguesa de Porto. Crónica Electrónica, dirigit per Miguel Carvalhais és un dels segells internacionals més respectats de l’escena experimental d’arreu del món.

“El casset és ara un objecte i la música, realment, passa a un segon pla”, justifica Edu Comelles sobre la decisió de debutar com a duo junt amb Isabel Latorre amb un suport sonor que va viure la seua decadència a finals de la dècada dels 90. La cinta s’ha editat en un format limitat i exclusiu i es posarà a la venda el 20 de novembre a través de la web de la discogràfica. El 24 de novembre, “el mateix dia en què dos anys abans moria Pauline”, destaca Comelles, es presenta a la Llibreria Perrucho.

Isabel Latorre és músic, compositora i intèrpret especialitzada en mitjans audiovisuals. Actualment, compagina la docència amb diferents projectes musicals i col·labora amb À Punt Ràdio, entre d’altres. Edu Comelles és artista sonor, músic i gestor cultural independent especialitzat en música experimental. Treballa en diferents projectes individuals i col·lectius en els quals el so, l’escolta i l’experimentació són l’eix principal de la seua tasca.

Què hi ha rere de For Pauline?

Isabel Latorre i Edu Comelles es coneixen en 2016 col·laborant en un projecte, moment en què l’artista sonor va gravar una sèrie d’arxius de l’instrument d’Isabel Latorre. Aquell mateix any va arribar l’encàrrec a l’acordionista perquè creara una peça sonora per a acordió en la qual l’artista valenciana homenatjara el pensament, la música i la forma de fer de Pauline Oliveros, prestant especial atenció a tota la teoria al voltant de la deep listening o escolta profunda.

L’encàrrec es va presentar en directe durant l’edició de 2017 del Festival Ensems. El 24 de novembre d’aquell mateix any, Pauline Oliveros va morir. De sobte un encàrrec per a un festival es va transformar en quelcom més, un sentit homenatge estètic i conceptual. Latorre va continuar treballant en l’obra d’Oliveros fins a submergir-se completament de forma física i emocional en les idees, pensament i filosofia d’aquesta compositora nord-americana. Finalment, “el resultat es va traduir en una peça epidèrmica i elèctrica en un emotiu concert en la Sala Dormitori del Centre del Carme de València”, recorda Comelles.

La cara A del casset recull aquell enregistrament de For Pauline, mentre que la cara B conté La Isla Plana, una peça d’Edu Comelles realitzada íntegrament amb els enregistraments originals d’aquell acordió i composta en paral·lel al procés personal i musical de Latorre. La peça de Comelles solament s’ha pogut escoltar en dues ocasions abans: la primera va ser un concert privat en l’illa de Tabarca, la segona en el Cicle Escuchar del MAMBA de Buenos Aires (Argentina). Ara, “ambdues peces ja formen part d’un accidental i descoordinat tribut i homenatge de comiat a una de les compositores més influents del passat segle”, apunta Comelles.

Comparteix

Icona de pantalla completa