Diari La Veu del País Valencià
Albert Rivera se suma a la ‘fake news’ de la campanya de publicitat contra els tòpics espanyols

Usuaris de les xarxes socials, regidors de l’Ajuntament de València, Maldito Bulo… Centenars de missatges han desmentit que la campanya publicitària que es pot veure actualment als carrers de València contra els tòpics espanyols siga una acció de màrqueting ideada pel consistori sinó que les creativitats corresponen a un encàrrec de la Fundació Premis Jaume I per a promocionar els seus guardons lliurats a València el passat 7 de novembre. Amb tot, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, s’apunta a difondre la ‘fake news’ que aquest dimecres va construir el seu company de partit Toni Cantó.

Rivera sembla no haver vist els missatges que durant les últimes hores alertaven Cantó de l’equivocació ni tampoc les que responen la seua piulada explicant-li que la campanya ubicada a diversos suports municipals és d’una fundació privada, la Premis Jaume I –presidida pel rei Felip VI–, i que en cap cas ha sigut ideada per l’Ajuntament de València, liderada per uns polítics que, segons Rivera, “reneguen de la seua cultura”.

La imatge que va indignar Cantó, i que aquest dijous reprodueix Rivera, és un disseny en el qual es pot veure la paraula Flamenco tatxada. Aquesta imatge d’un panell publicitari propietat de l’Ajuntament de València està acompanyada per una frase del diputat Toni Cantó en què assegura que “el tripartit valencià” –en al·lusió al govern municipal que conformen Compromís, PSPV i València en Comú– és “més de sardana”. Una frase emmarcada en l’estratègia electoral de Ciutadans d’atiar l’anticatalanisme.

La patinada de Cantó en Twitter és realment una ‘fake news’ –una desinformació–, ja que són molts els usuaris que van advertir el diputat de Ciutadans de la seua errada. Tot i això, Cantó, que sí que va seguir piulant més tard, ni ha matisat o esmenat la piulada ni l’ha esborrada.

Campanya polèmica

La campanya encarregada a l’empresa Aftershare per la Fundació Premis Rei Jaume I –que està presidida pel rei Felip VI– pretenia traslladar la imatge que “Espanya siga coneguda per coses més enllà dels tòpics”. Per a això, les creativitats ratllen paraules com flamenc, paella o migdiada. La campanya, tot i portar algunes setmanes pels carrers de València, va generar aquest dimecres una polèmica a les xarxes en rebre crítiques d’alguns artistes i polítics, que van demanar la retirada de la campanya.

Front a les critiques, la Fundació que atorga els premis científics més prestigiosos de l’Estat assenyala que “en cap cas s’ha pretés jutjar el valor dels elements triats sinó la seua consideració com a tòpics que pot distorsionar la imatge representativa del país”.

L’agència Aftershare del conegut publicista Risto Mejide és la responsable de l’acció publicitària, que, segons explica en la seua web, “tracta de posar punt final als tòpics sobre el nostre país en favor de nous conceptes vinculats als projectes dels guanyadors de la present edició”. “Tant de bo la migdiada, els bous i la festa donen pas a la genòmica nutricional, la lluita contra el canvi climàtic o els nous materials protètics com a tòpics espanyols”, assenyalen.

La polèmica es va iniciar quan aquest dimecres el cantaor Arcángel va criticar la campanya compartint en Twitter una imatge d’una marquesina de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València en la qual apareix el cartell amb la paraula flamenc tatxada. Al costat de la foto, va posar el següent missatge: “València, fa uns dies que vaig actuar a La Rambleta i vaig comprovar el vostre afecte i respecte al flamenc, la nostra música, la que ens identifica dins i fora de les nostres fronteres, em sembla una vergonya”. A més, demanava la retirada de la campanya a l’alcalde, Joan Ribó.

A aquesta piulada va respondre l’Ajuntament de València aclarint que no es tracta d’una campanya municipal i que, “en estar situada en els espais publicitaris que es lloguen en les marquesines de la nostra Empresa Municipal de Transports, la confusió es pot entendre”.

Comparteix

Icona de pantalla completa