Diari La Veu del País Valencià
L’Àgora també pot caure a trossos
Redactaveu / València

La diputada socialista en Les Corts Eva Martínez ha advertit que “amb el ‘trencadís’ de l’Àgora pot tornar a ocórrer el mateix que amb el del Palau de les Arts”.El PSPV havia sol·licitat les compareixences del conseller d’Indústria per tres qüestions, la primera per conèixer les actuacions del Consell relacionades amb l’exigència de responsabilitats pels desperfectes de la façana del Palau de les Arts.

La diputada li ha reclamat al conseller d’Indústria, en cas que existisca, l’informe jurídic de l’Advocacia de la Generalitat que delimite clarament els passos a seguir i les accions legals que ha de dur a terme la Generalitat per exigir aquestes responsabilitats.

En segon lloc, els socialistes pretenien indagar sobre l’acord aconseguit amb l’empresa constructora i amb Calatrava per a la reparació de la façana en una reunió celebrada al gener i que, segons ha interpel·lat Eva Martínez al responsable autonòmic, “va acabar amb un xoc de mans i una palmadeta a l’esquena”.

Sobre aquest tema, li ha plantejat a Buch “si l’acord contempla a més dels costos de retirada i reparació de el ‘trencadís’, l’exigència d’una indemnització de danys i perjudicis per la cancel·lació d’actes, sinó pels perjudicis patits en la imatge d’aquest País”. D’aquesta manera, ha preguntat per “la valoració econòmica que fa el Consell d’aquest impacte negatiu de la marca: Ciutat de les Arts i les Ciències, tan valorada i prestigiosa a nivell mundial, amb visitants superiors a l’Alhambra, que supose ja està valorada, i quina quantitat li exigirà a Calatrava, a la constructora per aquests perjudicis”.

Qui paga el 3 milions d’euros de la retirada del ‘trencadís’?

En tercer lloc, la diputada socialista ha sol·licitat una explicació sobre el contingut de l’informe de l’AIDICO, sobre el procés de contractació per a la retirada del ‘trencadís’ i si els 3 milions d’euros del cost s’han abonat amb càrrec al pressupost de CACSA o si s’han carregat a algun tipus de segur que tinguera contractat la constructora o Calatrava.

D’aquesta manera, li ha reclamat resposta als següents interrogants: “per a quan l’acord signat, o en cas contrari, per a quan la presentació de demandes judicials?, per a quan l’inici de les obres?, qui contractarà aqueixes obres? i qui avançarà el cost d’aqueixes obres”.

La diputada ha denunciat que “mentre els valencians avancem aqueixos diners, encara que després siga recuperat dels responsables, molts col·lectius es quedaran sense cobrar el que la Generalitat els deu, com ocorre ara als dependents, i açò no li ho podem permetre”.

La diputada socialista ha lamentat que l’única cosa que hi ha fins ara és una carta enviada de Calatrava en la qual es va comprometre a retirar el ‘trencadís’ però a la vista de les explicacions ofertes pel conseller “és evident que no hi ha cap acord signat entre el Consell, Calatrava i la constructora que deixe clar que la reparació no suposarà cap cost per als valencians”.

Sobre aquest tema, Eva Martínez ha manifestat que dubta del Consell que s’ha gastat 500 milions en aquest edifici, “molt més del que costaria haver construït els més de 100 col·legis que fan falta” al País Valencià, i que “dubta de la perícia de l’arquitecte Calatrava”, ha remarcat.

La parlamentària del PSPV li ha preguntat al conseller si “ha passat recentment per l’Àgora i ha vist l’estat d’algunes de les zones del ‘trencadís’ blau”. A més, li ha recriminat que el Consell “esperara al fet que caigueren els rebles, posant en perill la integritat de les persones, i fórem portada en totes les televisions per posar-se a la feina, un any després del nostre advertiment i denúncia”.

Finalment, Eva Martínez ha assenyalat que “almenys tota aquesta política del balafiament, tota aquesta arquitectura de l’espectacle ha servit d’alè a tota una comunitat educativa, la del col·legi públic 103 de València, i obtinga un profit econòmic per al seu col·legi de 700 euros, i la dignitat que segur transmetran als seus fills perquè mai permeten que uns governants els arrabassen el seu futur i els seus somnis a millorar el món per a construir edificis que acaben caient a trossos”.

Comparteix

Icona de pantalla completa