Diari La Veu del País Valencià
Alòs i Amic, els crebalossos reintroduïts a la Tinença, ja tenen companyia

Alòs i Amic, les dues primeres cries de trencaossos o crebalòs (Gypaetus barbatus) introduïdes al Parc Natural de la Tinença de Benifassà, ja tenen companyia. L’espècie va desaparéixer d’aquestes muntanyes al segle XIX i ara ha sigut reintroduïda gràcies a un projecte en què han participat diversos governs i entitats.

Mentre que en primavera es van introduir dues cries, aquest divendres s’han soltat dos exemplars adults de crebalòs, que han sigut portats des del Pirineu aragonés.

L’alliberament ha tingut lloc en la reserva de fauna del Mas de Peraire, a Fredes, una finca gestionada per la Fundació Fundem. La Conselleria de Medi Ambient ha sigut la responsable de l’alliberament, que ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, a més dels alcaldes de Vallibona (els Ports), Rossell (el Baix Maestrat) i la Pobla de Benifassà (el Baix Maestrat) i dels tècnics dels governs valencià, aragonés i català. També han participat la Vulture Conservation Found i diversos especialistes en la conservació de l’espècie vinguts de diferents punts de l’estat espanyol.

Aquesta tècnica, no emprada fins ara amb aquesta emblemàtica au, complementa l’alliberament de pollets que ja va tenir lloc en maig i que té com a objectiu accelerar el procés de recolonització d’aquesta zona, dins de l’estratègia ‘La Comunitat Valenciana, de la perifèria al centre de la conservació’.

L’aplicació d’aquesta metodologia s’ha dut a terme després d’assolit un ampli consens i coordinació entre totes les parts participants del projecte. A partir d’ara s’avaluarà la seua eficàcia per a seguir desenvolupant-lo.

Tal com va succeir amb l’arribada dels pollets la primavera passada, l’alliberament dels adults ha despertat un “gran interés” en la comarca i ha posat de manifest “que aquest tipus d’accions ens permet ser un referent capdavanter en conservació i reintroducció d’aus i alhora una aposta clara pel desenvolupament rural”, segons ha assenyalat Quesada. Ha destacat, a més, “que accions com les que hem viscut hui posen en valor els aspectes ambientals, patrimonials, culturals i humans de les comarques d’interior”.

Comparteix

Icona de pantalla completa