Diari La Veu del País Valencià
Les mentides sobre les vacunes estan causant la reaparició de malalties controlades des de fa temps

Les mentides sobre les vacunes provoquen que s’abandone la vacunació en xiquets majors. Així ho adverteix la Societat Valenciana de Pediatria (SVP), que aquest dijous i divendres va celebrar a València les XIX Jornades sobre Vacunes en Atenció Primària.

Si bé des de la SVP destaquen que les taxes de vacunació en els primers moments de la vida i de les dosis de reforç del primer i segon any són molt altes, lamenten que “s’observa que en determinades comunitats les xifres comencen a caure a mesura que els menors van creixent”. Així ho indica la doctora Maite Asensi, vocal de formació i docència de la SVP.

Aquesta especialista apunta que “els dubtes que generen determinats mites o mentides fan que no se li done la importància que mereixen certes vacunes que sí que la tenen, com pot ser, per exemple, la del virus del papil·loma humà (VPH), una vacuna que té taxes baixes entre els adolescents”. Així, la SVP recorda la necessitat que aquestos xiquets completen la pauta vacunal perquè estiguen protegits correctament.

Els dubtes que generen les mentides i els falsos mites “estan provocant que malalties controlades i prevenibles des de fa temps gràcies a la vacunació estiguen reapareixent, com és el cas del xarampió, on hem trobat diversos casos recents al nostre país”, subratlla la doctora Asensi. Existeixen zones en el món on aquestes malalties són més comunes. Per això, una persona pot transportar els agents infecciosos responsables d’aquestes, creuar barreres geogràfiques i transmetre’ls a persones que no estan protegides. Així és com va sorgir un brot de xarampió a Catalunya, per un viatger procedent de la Xina, destaca la SVP.

D’altra banda, que disminuïsquen les taxes de vacunació implica que tampoc no s’aconseguisca l”efecte ramat’. L”efecte ramat’ significa que “la immunitat del grup protegeix aquelles persones que per edat o per problemes immunològics no poden vacunar-se i la salut dels quals depén que les persones al seu voltant no agafen una malaltia que per a ells seria molt més greu”, afirma la doctora Asensi.

Desmitificar les falses creences

A fi de resoldre els dubtes de les famílies pel que fa a les vacunes, els pediatres han elaborat i desmuntat un llistat dels principals mites sobre aquestes. Una de les falses creences que es vol “desmitificar” és el pensament que “com que les malalties prevenibles per vacunes estan quasi eradicades en el meu país, no és necessari que em vacune”.

Els pediatres també desmenteixen que siga millor vacunar els xiquets quan són més majors, ja que se’ls vacuna a tan curta edat perquè és quan són més vulnerables a certes malalties i així estan protegits al més prompte possible.

Pel que fa al mite que és millor la immunització per la malaltia que per les vacunes, els pediatres indiquen que també és fals, ja que les vacunes generen “una resposta similar a la que produiria la infecció natural però no causen la malaltia ni exposen la persona vacunada a riscos de possibles complicacions, com sí que pot succeir amb la infecció natural”.

Sobre suposats efectes secundaris perillosos que encara no es coneixen, la SVP explica que tampoc no és cert, ja que la majoria de les reaccions són generalment lleus i temporals com, per exemple, un braç adolorit o febre, mentre que les complicacions greus són “extremadament rares”. “El benefici de vacunar-se supera àmpliament el risc de presentar un efecte advers”, conclouen els pediatres. Segons explica Asensi, és més probable patir complicacions greus o fins i tot morts per causes vinculades a una malaltia que per una vacuna.

El gran mite a combatre: Les vacunes causen autisme

Un dels mites més estesos és el que les vacunes causen autisme. “Açò es deu a un estudi erroni que es va publicar en 1998 que vinculava la vacuna contra el xarampió amb el fet de tindre autisme. Això va fer sembrar el pànic i va fer caure les taxes de vacunació a tot Europa però, en l’actualitat, les proves científiques indiquen que no hi existeix relació”, apunta Asensi. “Les vacunes són molt segures i passen per seguiments i controls de seguretat molt exhaustius”, explica la doctora.

En aquest sentit, un recent estudi publicat en la revista JAMA Pediatrics demostra que els pares de xiquets autistes vacunen els seus fills en molta menor proporció que la resta de la població i que aquest patró el segueixen en els germans menors del fill amb autisme.

Tampoc no és cert, recorden els pediatres, l’efecte de sobrecàrrega i esgotament del sistema immunològic dels xiquets. Altres mentides són que l’aplicació simultània de més d’una vacuna pot augmentar el risc dels efectes secundaris per als xiquets, que és més segur espaiar diversos dies l’administració de les diferents vacunes, que al·lèrgia i l’asma tenen alguna relació amb les vacunes ni que existeix relació entre la diabetis i les vacunes.

Comparteix

Icona de pantalla completa