L'AVL alerta dels atacs al valencià: "Hi ha partits polítics que volen reduir les llengües a la mínima expressió"

Ramon Ferrer celebra que l'Acadèmia s'ha guanyat "el respecte" dels valencians, "fins i tot d'aquells que la trobaven innecessària"
/ València
16 novembre 2018 01:00h

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha celebrat aquest divendres la cerimònia d'inauguració del curs 2018-2019 a la seu del monestir de Sant Miquel dels Reis, un acte acadèmic en el qual, a més de repassar l'activitat de la institució, s'ha fet constar la preocupació de l'ens estatutari per la situació actual de les llengües cooficials, especialment el valencià. En el mateix acte, s'ha entregat la Medalla de l'AVL al lingüista canadenc d'origen armeni Joseph Gulsoy i al sociòleg valencià Rafael Ninyoles, dues personalitats de primer nivell que conflueixen en la passió i l'estima pel valencià.

El president de l'AVL, Ramon Ferrer, ha aprofitat la seua intervenció en l'acte per a fer un balanç positiu de la trajectòria acadèmica. "Hem treballat per a situar la institució en el cor de la societat valenciana, per a guanyar-nos el respecte dels valencians, fins i tot d'aquells que la trobaven innecessària". Ha afirmat que l'AVL "és hui plenament responsable del seu destí", després de tres lustres en els quals l'ens normatiu s'haja convertit en "més independent i més acadèmic".

Ferrer, en un altre moment de la seua intervenció, ha alertat sobre el perill en el present moment polític respecte a les llengües minoritzades i ha donat suport a l'actual govern per l'impuls i foment de la llengua. "L'AVL té el deure d'assenyalar el correcte compliment de la norma, però també d'advertir als poders públics la necessitat de protegir i fomentar la llengua, sobretot en la situació actual, en què observem amb preocupació els atacs de determinades formacions polítiques que volen reduir les llengües territorials cooficials com el valencià a la mínima expressió", ha assegurat Ferrer.

Al seu torn, la secretària, Verònica Cantó, ha repassat l'activitat acadèmica de l'últim exercici. Un compendi dels treballs acadèmics distribuïts en quatre àrees: Normativa lingüística i onomàstica; informes i declaracions institucionals; col·laboracions amb institucions públiques i entitats privades, i foment del valencià, publicacions i campanyes de promoció.

Consells que "no han fet la seua faena"

Per la seua part, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha agraït a l'AVL, en nom del Consell, el "grandíssim treball" que ha dut a terme "des del moment de la creació" d'aquesta institució per a "dignificar la llengua", "superar els conflictes creats interessadament" i "posar en el centre allò important, que és l'ús de la llengua". En aquest sentit, ha cridat a "arribar als acords necessaris per a poder normalitzar-la".

Marzà ha destacat que l'AVL té una "vocació molt clara que marca la seua creació" que "ha mantingut", la de donar un "servei públic" per al "conjunt de la ciutadania valenciana", "per a anar sumant i anar teixint al voltant de la llengua". "Gràcies pel que heu fet i que no us toca, que heu hagut d'assumir durant molts anys quan els governs de la Generalitat no han estat fent la faena que havien de fer", ha agregat.

En aquest sentit, ha remarcat que la Generalitat assumeix la seua "responsabilitat, de bon grat, per a poder desenvolupar i contribuir al treball" que duu a terme l'AVL. "Ens tindreu al vostre costat col·laborant lleialment des de la independència de cada institució" i "sumant per a complir amb l'objectiu que ens hem marcat col·lectivament", el de "sumar cada dia més gent a l'ús de la nostra llengua i dignificar-la", malgrat les dificultats i malgrat les situacions que ens trobem ara i en el passat", ha indicat.

El conseller ha defensat que és "important continuar dignificant la llengua entre cadascuna de les persones del poble valencià", així com entre institucions i administracions. I ha asseverat: "Trobareu el suport de la Generalitat per a continuar avançant".

Medalles de l'AVL

Coincidint amb l'acte, l'AVL ha entregat la seua màxima distinció al lingüista canadenc d'origen armeni Joseph Gulsoy. El catedràtic de la Universitat de València i acadèmic Emili Casanova ha pronunciat la laudatio, en la qual ha repassat la trajectòria del "gran deixeble de Joan Coromines". Per a Casanova, "Gulsoy és el millor filòleg de la nostra llengua no nadiu i un dels tres filòlegs més importants en l'actualitat amb Germà Colón i Joan Veny.

"L'obra de Gulsoy destaca per ser continuador del treball de Coromines, per l'estudi dels parlars valencians, per difondre la llengua, per ser precursor dels treballs actuals de l'AVL en lexicografia, gramàtica i onomàstica, i pel seu model de recerca 'detectivesca'", ha destacat el filòleg. "Els valencians devem gratitud i reconeixement a aquest valencià naturalitzat en esperit i en convicció", ha conclòs Casanova. El professor Vicent Garcia Perales ha recollit el guardó en nom del premiat i ha llegit unes paraules d'agraïment de l'homenatjat.

Per la seua part, l'acadèmic Eduard Mira ha sigut l'encarregat de llegir en l'acte institucional la laudatio del sociòleg Rafael Ninyoles, nascut a València l'any 1943. Ninyoles, ha dit el professor Mira, va ser "un pensador pioner a l'hora de considerar el pretés bilingüisme valencià, com el que, de fet, era i és: un conflicte manifest o latent que troba el seu origen en l'estructura i en l'evolució històrica de la societat valenciana".

Eduard Mira s'ha referit també a la sòlida tasca d'investigació, internacionalment reconeguda, sobre "els orígens socials de la situació del valencià i d'altres idiomes europeus i les seues ben fonamentades propostes sobre la normalització social de la nostra llengua a escala territorial". Per tots aquestos mèrits el professor Ninyoles és "plenament mereixedor d'aquesta Medalla que hui li atorga la màxima institució normativa valenciana", ha finalitzat Eduard Mira.

Rafael Ninyoles ha agraït a l'AVL l'atorgament d'aquest guardó i ha valorat la tasca normativa i de projecció de la llengua en la societat. Finalment, el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha donat per inaugurat el curs de l'AVL, després de felicitar els guardonats i de reconéixer la destacada contribució de la institució a la normativització i normalització del valencià, des de la seua creació, i ha apel·lat a la necessària col·laboració institucional entre l'AVL i la conselleria des del respecte i la independència.

next