El Tempir premia en el seu 25é aniversari la revista 'Camacuc', l'entitat El Sud trenca el silenci i Paco Trigueros

El guardó d'honor va recaure en Joan-Carles Martí i Casanova, el primer president de l'associació cívica per la llengua
/ Elx
18 novembre 2018 01:00h
Joan Escrivà pare i fill recullen el guardó en la categoria de País.

El Tempir d'Elx es va vestir aquest dissabte, 17 de novembre, de gala. El restaurant La Magrana d'Elx va acollir els VI premis de l'entitat en l'any en què, a més, es commemora el 25é aniversari de l'associació cívica per la llengua.

Tot i la importància de l'acte, Marian Campello, diputada a les Corts Valencianes per Compromís, i Josep Barberà, president d'Esquerra Republicana del País Valencià, van ser els únics polítics que hi van assistir, fet que la presentadora de la celebració, la periodista Reis Juan, es va encarregar de recordar irònicament: "Benvolgut president de la Generalitat, de la Diputació..., gràcies per vindre a aquest acte. Aquesta hauria sigut la forma normal de començar el discurs si visquérem en un país normal. Com que no, sols podem agrair Marian Campello i Josep Barberà per acompanyar-nos aquesta nit." 

Cada any, des de fa 6, el Tempir lliura tres guardons –dissenyats pel prestigiós artista Antoni Pons– que corresponen a tres categories: País, Migjorn i Elx. Enguany, però, aprofitant els vint-i-cinc anys de l'associació, van decidir afegir el premi d'Honor, que va recaure en el primer president del Tempir, Joan-Carles Martí i Casanova. Aquest va ser el primer guardó que es va lliurar. La periodista Reis Juan va donar pas a l'actual president de l'associació, Josep Escribano, qui es va encarregar de lloar el treball que durant 14 anys va fer Martí i Casanova al capdavant del Tempir: "Sense Joan-Carles, nosaltres hui no estaríem ací. Hem d'agrair-li la tasca incansable que ha realitzat al llarg de la seua vida per la nostra ciutat i pel nostre país."  

Al seu torn, el premiat va reivindicar l'ús de la llengua, concretament de la varietat d'Elx: "La meua filla és, probablement, la persona més jove d'Elx que encara utilitza verbs com 'aní', 'parlí', 'diguí'... Evidentment, entenc que l'estàndard és el futur i el camí que s'ha de seguir però considere que no s'han de perdre les paraules i formes d'expressar-se genuïnes de cada racó del país. És per això que jo, hui, m'expressaré a la manera d'Elx."

Paco Trigueros, premi El Tempir en la categoria d'Elx. / EL TEMPIR

Entre mos i mos, Paco Trigueros, de la llibreria All-i-Truc, va pujar a recollir el guardó en la categoria Elx. Aquest llibreter és una "referència a la ciutat d'Elx però també a la resta del territori", recordava Reis Juan. Trigueros va agrair al Tempir el reconeixement i va recordar que prompte es jubilarà però que espera que algú continue la seua tasca de promoció de la lectura en valencià. 

Tot seguit, i després de cada lliurament de premis, el grup Tres Fan Ball, es va encarregar d'amenitzar la vetlada. Concretament, van tocar les cançons 'El matalafer', 'El bolero' i 'La jota'. 

El següent premi de la nit, el Migjorn, va ser per a la plataforma El Sud trenca el silenci. Entre les seues principals reivindicacions es troba la lluita contra l'exempció del valencià als territoris castellanoparlants. "Vos imagineu que a qualsevol altre país algú no estudiara la seua llengua per haver nascut a un territori determinat? Des d'El Sud trenca el silenci fa anys que vam decidir deixar de callar i lluitar perquè el valencià no tinga cap excepció, cap exempció", van afirmar des de la plataforma. 

En la categoria de País, per últim, Joan Escrivà pare i fill van rebre el guardó per la tasca al capdavant de la revista Camacuc. Tots dos es van encarregar de recordar la difícil tasca d'escriure i publicar còmic, especialment, en valencià. "Han sigut molts anys de treball dur. Quan el PSPV governava, la revista s'enviava a tots els col·legis però això va fer que la gent que estava subscrita, cancel·lara la subscripció perquè ja la rebia. En alguns moments, vam arribar a tindre deutes de quatre milions de pessetes. Ara, però, estem treballant amb tots els col·legis de Paiporta, on tots els xiquets i xiquetes lligen la revista".

Ja entrada la matinada i per a acabar la gala, la periodista Amàlia Garrigós va fer de mantenidora i va explicar a tots els assistents la història de la música en valencià i les seues impressions sobre l'estat actual: "Pense que estem en el millor moment de la música en valencià. Després de la Nova Cançó, va haver uns anys en què estava tot erm. Ara, però, vivim un gran moment."  Com a cloenda, el president del Tempir va fer un repàs dels vint-i-cinc anys de l'associació i va agrair a tots els presents la seua assistència i el treball diari per a aconseguir que el País Valencià siga un país normal. 

next