Ábalos no "descarta" que les eleccions generals s'avancen al 26 de maig

El secretari d'Organització del PSOE assegura que Sánchez sabrà utilitzar la seua potestat de convocar els comicis "amb responsabilitat"
19 novembre 2018 01:00h
El ministre de Foment, José Luis Ábalos, en una imatge d\'arxiu.

El ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, no ha tancat la porta aquest dilluns a la possibilitat d'un avançament electoral que fixe els comicis espanyols el 26 de maig, coincidint amb les eleccions autonòmiques, municipals i europees. "Res és descartable", ha afirmat en un esmorzar informatiu a Madrid, on ha recordat, no obstant això, que "el seu executiu lluita per aprovar els pressupostos generals de l'Estat" que amb el 'no' dels independentistes no tenen garantits els suports suficients per a prosperar. Amb tot, Ábalos ha assegurat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, utilitzarà "amb responsabilitat" la seua potestat de convocar eleccions.

El número dos de Sánchez al PSOE matisa d'aquesta manera les manifestacions de la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, que divendres va assegurar que el seu executiu no tenia cap intenció d'avançar les eleccions. "No en som 84, som els de la moció de censura", va dir la portaveu. Fonts del seu executiu han donat ja per fet que el govern espanyol no podrà aprovar els comptes de 2019 i es plantegen la possibilitat de no presentar-los al Congrés per a no rebre un revés a la cambra.

Preguntat per aquestes qüestions, el ministre de Foment ha assegurat que el seu executiu treballa encara en l'aprovació dels pressupostos però ha recordat que les formacions independentistes vinculen l'aprovació dels comptes a "coses que no hi tenen res a veure". En aquest sentit, i preguntat per un possible avançament electoral, no ha tancat la porta a unes eleccions que avançarien el final de la legislatura un any i que farien coincidir en alguns punts fins a sis paperetes el 26 de maig.

De moment, ha afirmat, l'executiu té intenció d'aplicar les seues polítiques per la via del decret i el projecte de llei i el president espanyol disposa de la potestat de convocar eleccions quan ho considere oportú. "Sánchez ho farà quan ho haja de fer, no a remolc de ningú", ha dit Ábalos, que ha recordat que cal no "aventurar res".

La Moncloa rebaixa les expectatives

Fonts de La Moncloa s'han esforçat aquest matí a rebaixar les expectatives d'un avançament electoral. "No hi ha aigua [a la piscina]. Ábalos ha dit que res és descartable en aquesta vida, una frase que tothom entén quan se't pregunta de manera frontal", han apuntat a l'ACN. "No s'ha de donar tanta importància a una resposta tan humana quan políticament el president ha dit en innombrables ocasions que esgotarà la legislatura", han afegit les mateixes fonts.

next