Diari La Veu del País Valencià
Les pluges i l’excés d’humitat posen en risc la collita de cítrics

Els productors de cítrics estan preocupats pel risc que l’excés d’humitat faça malbé la pell de les mandarines a conseqüència de les pluges, que retardaran la recol·lecció a causa de la inundació dels camps. Des de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA) han assenyalat a EFE que les varietats de cítrics que estan en el punt òptim de maduració poden patir problemes de fongs en la pell per excés d’aigua com a conseqüència de les precipitacions acumulades en les últimes setmanes.

Segons ha explicat el president de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, l’acumulació d’aigua en les arrels dels arbres pot provocar asfíxia radicular en cítrics i en caquis i ha advertit que la recol·lecció de cítrics, caqui, hortalisses i xufa s’haurà de retardar a causa la inundació dels camps.

Segons Peris, l’aparició del ‘pixat’ –unes marques en la pell dels cítrics com a conseqüència de l’excés d’humitat– dependrà de com evolucionen les condicions meteorològiques en les pròximes setmanes, ja que si es produeixen altes temperatures i humitat, el problema s’agreujarà mentre que si hi ha baixes temperatures i temps sec, podria mitigar-se o frenar-se. En canvi, la pluja d’aquestos dies sí que serà beneficiosa per a les varietats tardanes que es recullen a partir de gener tant per augment de calibre com per major qualitat.

Ambdues organitzacions agràries ja tenen constància de danys en infraestructures; en concret, en camins rurals i murs, que impedeixen l’accés als camps de cultiu. De fet, AVA ha rebut en els últims dies quatre o cinc comunicats de sinistre de camps inundats a la Safor. Per contra, les fonts han destacat els efectes positius de les pluges en la neteja de l’arbrat, la recàrrega d’aqüífers i les pastures per a la ramaderia. Tant des d’AVA com des de La Unió s’esperarà que es concreten els efectes de les pluges en l’agricultura per a determinar si han causat pèrdues en cultius.

Comparteix

Icona de pantalla completa