Diari La Veu del País Valencià
La Fundación Francisco Franco lloga l’església del Patriarca de València per a honorar el dictador

Aquest any, la Fundación Francisco Franco anuncia que entre el 19 i el 23 de novembre se celebraran un total de 18 misses en honor del dictador. Una d’aquestes cerimònies tindrà lloc aquest dimarts, 20 de novembre, a l’església del Patriarca de València. No serà un ritu tradicional, sinó que un particular ha encomanat un funeral cantat en gregorià amb la participació del cor del Patriarca.

El funeral s’oficiarà a les 20 hores tot coincidint amb el 20 de novembre, el dia de la mort del dictador en 1975. Enguany serà l’església del Patriarca on es farà una cerimònia pel sufragi de Francisco Franco però és habitual que a València tinguen llocs ritus eucarístics dedicats a la memòria del dictador al voltant de l’efemèride del traspàs. En 2017, amb presència d’España 2000, es va realitzar una missa en honor del dictador en una xicoteta parròquia del barri de Natzaret, un temple que no està reconegut per l’Arxidiòcesi de València, tal com va informar aquest diari.

Des del Patriarca asseguren que no tenen res a veure amb l’organització de l’ofici, sinó que simplement compleixen amb el deure d’una comanda. “Al sacerdot que celebra el funeral, li ho imposen”, afirmen des de l’església en declaracions a Diari La Veu. Tant el temple com l’arquebisbat es desvinculen de la celebració, ja que afirmen que es limiten a atendre la petició d’un feligrés que sol·licita que es recorde un finat. “Es pot celebrar una missa per tota aquella persona que mor i que siga cristiana”, emfatitzen des de l’Arquebisbat de València.

El que representen la figura i el llegat de Franco no és cap entrebanc perquè l’església accepte la petició. “Quan en una associació mor un membre destacat, com ara el seu president, es fan misses per ell”, explica l’arquebisbat preguntat sobre el fet que la Fundación Francisco Franco difonga la convocatòria de l’eucaristia en un temple que es troba sota la seua jurisprudència. Tant fa que siga un sufragi per Franco que per una persona anònima. “És normal”, apunten, mentre trauen importància al currículum del cristià a qui es rememora durant la missa.

“El col·legi (del Corpus Christi) no té res a veure”, responen per la seua part des de l’església del Patriarca en ser preguntats per aquest diari sobre la celebració. Una missa en honor del dictador que reconeixen que tindrà lloc i de la qual tenen constància des de fa uns dies, quan un particular va acudir al temple a encomanar l’ofici i pagar, perquè al Patriarca “se li fa missa a qui siga, sempre que pague”, indiquen. Perquè no és el mateix demanar una missa resada, “que té un preu de 10 euros”, que un funeral. El ritu no és el mateix i el cost tampoc, ja que aquest té un preu de 350 euros, assenyalen des de la parròquia.

“El funeral el pot encarregar qualsevol persona i per qualsevol ànima”, assenyalen. “Un familiar o un particular pot demanar-ho per sufragi de, mentre la pague”, emfatitzen, perquè la cerimònia llogada per a recordar el dictador aquest dimarts no és un ofici habitual sinó que està cantat en gregorià i compta amb la participació del cor del col·legi del Corpus Christi. Malgrat que l’acte suposa implicar els xiquets que integren la formació vocal, la sol·licitud, tal com expliquen des de la parròquia, no té cap requisit afegit ni un procediment diferencial. Al remat, és qüestió del que es vulga pagar per l’ofici. “Només ha de vindre a la taula corresponent i dir: ‘vull un funeral per a qui siga’. Aleshores, s’apunta i, quan arriba la data, s’informa el sacerdot al qual li toque oficiar”, relaten.

Des de l’església del Patriarca no tenen constància dels motius pels quals s’ha optat per la parròquia, de menor dimensions que la catedral de València, on l’arquebisbe José Antonio Cañizares va oficiar una missa en 2016 per l’ànima del dictador. Ara bé, consideren que si paguen 350 euros per un funeral és perquè han optat per un ofici cantat en gregorià i “el cor del Patriarca té un prestigi. És del millor que té València”, ressalten.

Comparteix

Icona de pantalla completa