Diari La Veu del País Valencià
Les societats musicals guardonen per primera vegada la tasca feminista en l’àmbit bandístic

El proper dijous 22 de novembre, coincidint amb la festivitat de Santa Cecília, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) lliura els Premis Euterpe que distingeixen anualment la tasca dels protagonistes que formen part del col·lectiu bandístic. Per primera vegada les distincions inclouen un nou guardó per a reconéixer la tasca feminista en l’àmbit bandístic.

La FSMCV lliura anualment els Premis Euterpe per a homenatjar la música valenciana i reconéixer les persones, entitats i iniciatives que han destacat en l’àmbit bandístic o orquestral, per la seua contribució al moviment de les societats musicals així com en altres manifestacions musicals d’interés per al col·lectiu. Amb aquestos premis, la federació pretén mantindre l’esforç col·lectiu, que siga mereixedor de reconeixement, de tots aquells que treballen decididament per a sostindre, impulsar i desenvolupar la cultura musical al País Valencià.

Per primera vegada en els 19 anys d’història d’aquestos guardons s’ha incorporat un reconeixement a la contribució a la igualtat de les dones en l’àmbit de la música. La comissió que ha decidit lliurar aquest primer reconeixement està formada pel president de la FSMCV, Pedro Rodríguez; la secretària general de Clàssiques i Modernes, Marina Gilabert, i l’exministra de Cultura, Carmen Alborch, qui va col·laborar amb el jurat abans de morir el passat 28 d’octubre.

Els guardonats en la XIX edició dels Premis Euterpe, que es van anunciar en la 50a Assemblea General de la FSCMV que va tindre lloc al Palau de Congressos de València el 6 d’octubre, són la Societat Musical de Sogorb, que guanya el Premi Euterpe a la participació federal; Antonio Moltó Sanchis de la Unió Musical Contestana, que s’emporta el Premi Euterpe a la dedicació a la seua societat musical; l’Ajuntament de Saix, que s’endú el Premi Euterpe a la institució o empresa pública o privada, i el Premi Euterpe per a la contribució a la Igualtat de gènere en l’àmbit de la música valenciana que recau en el projecte dones i bandes. A més a més, hi haurà dos Premis Euterpe extraordinaris de la Junta Directiva, un per al Palau de la Música de València i un altre per al cap del Consell, Ximo Puig.

Com cada any, els actes de la FSMCV per a celebrar la patrona de la música començaran el 22 de novembre a les 12 hores amb una actuació del quintet de metalls Back to Brass a la porta del Palau de la Generalitat. A les 19 hores tindrà lloc la recepció del president de la Generalitat a la junta directiva de la federació i es lliuraran les distincions. Posteriorment, hi haurà un concert amb un programa de compositors valencians a càrrec de la Societat Musical de Sogorb, recent Premi Euterpe 2018.

Les dones que van trencar sostres

El projecte Dones i Bandes treballa per a recuperar els noms i les tasques que van desenvolupar les primeres dones en les societats musicals durant els anys 80 del segle XX. Així, el programa homenatja dones que van trencar barreres en l’àmbit bandístic valencià agafant un instrument, sent directives, presidentes, compositores i directores que van ser pioneres en el camp musical valencià.

De fet, la mateixa FSMCV va decidir sumar-se i donar suport al projecte en l’assemblea celebrada a Elda en 2017 i va llançar una crida a les societats musicals perquè col·laboraren amb el programa recuperant i aportant els noms i la trajectòria de les dones que formen part de les bandes de música.

Comparteix

Icona de pantalla completa