Diari La Veu del País Valencià
El Consell podrà utilitzar fons europeus per a repoblar els camps afectats per ‘Xylella fastidiosa’

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha aprofitat la seua estada en Brussel·les per a tractar amb el comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan, les qüestions fonamentals que preocupen els llauradors valencians. Amb una llista d’encàrrecs fets per la consellera d’Agricultura, Elena Cebrian, i de les organitzacions agràries, Puig ha entrat a una reunió de la qual ha eixit satisfet a mitges.

Entre els principals temes de conversació ha estat la plaga de Xylella fastidiosa que assola les comarques de la Marina. El president ha traslladat al comissari europeu Hogan la preocupació dels agricultors i de les institucions valencianes, i el responsable europeu d’agricultura s’ha compromés a col·laborar.

Així, Hogan ha informat Puig que el País Valencià té la possibilitat de modificat el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) –que compta amb fons europeus– per a desenvolupar un pla pilot de lluita contra la plaga. Aquest pla, segons ha explicat Puig, encara no s’ha debatut, però consistiria a replantar els camps amb varietats de fruites i verdures resistents al bacteri, és a dir, amb cultius no llenyosos i donar així noves oportunitats als llauradors.

“El pla pilot ens obri una oportunitat de reviscolar la desfeta de Xylella, tot i que hem de mantindre una posició de combat perquè la plaga té un efecte devastador”, ha sentenciat Puig, que ha lamentat que moltes vegades la burocràcia impedeix prendre mesures urgents davant de problemes greus. En aquest sentit, Puig ha insistit que no arrancar els camps infectats no és una opció. El president ha remarcat que es tracta d’un mandat europeu i que no és una decisió valenciana.

Preus de la fruita

En la reunió també s’ha tractat la problemàtica dels preus de la fruita. Amb una fotografia d’un mercat de Brussel·les, Puig ha lamentat que a la capital belga els consumidors paguen 4 euros per un quilo de taronges i el llaurador només guanya per a ell entre 0,28 i 0,35 cèntims.

En aquest sentit, el comissari europeu ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i ha comunicat que s’està treballant en una directiva europea per a protegir l’agricultor en aquest sentit. En definitiva es buscarà evitar pràctiques il·legals per part de la distribució.

Política Agrària Comuna

Les notícies menys positives han sigut les referides a la Política Agrària Comuna (PAC). Puig ha traslladat la preocupació dels agricultors valencians pel futur d’unes ajudes que són fonamentals per al món rural i el comissari ha reconegut que aquestes ajudes no passen pel seu millor moment.

Puig ha traslladat al comissari les reivindicacions valencianes, que tenen dos vessants. Per una banda, des del País Valencià es defensa una agricultura competitiva i productiva, però també es vol incloure ajudes per al desenvolupament rural i la despoblació.

Ajudes per al regadiu

Pel que fa a la qüestió de l’aigua, Puig ha assegurat que el comissari europeu “està atent” a la situació de fortes pluges que ha patit el territori valencià els darrers dies. Hogan és conscient dels episodis de sequera i també de pluges torrencials que es viuen al País Valencià i que aquestos són molt perjudicials per als cultius.

És per això que ha traslladat al president la possibilitat d’establir unes ajudes amb fons financers de caràcter especial per a modernitzar el regadiu. De fet la Generalitat està plantejant un projecte de 1.000 milions d’euros enfocat al regadiu que ara podrà comptar amb fons europeus.

Comparteix

Icona de pantalla completa