Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la llei LGTBI amb l’abstenció del PPCV

Les Corts han aprovat en la sessió plenària d’aquest dimecres la llei LTGBI amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte el PPCV, que ha decidit abstindre’s. El Botànic i Ciutadans han aprofitat les seues intervencions i han fet discursos a favor de la llibertat, la igualtat i la diversitat. A més, han intentat convéncer els populars fins a l’últim moment perquè donaren suport a la iniciativa legislativa.

La diputada popular Blanca Garrigues ha defensat la postura del seu partit al·legant que veuen la normativa com una “mera declaració d’intencions”, atés que a parer seu no estan garantits els recursos econòmics per a impulsar tot el que preveu la legislació. Garrigues, a més, ha volgut deixar clar que sempre s’ha mostrat a favor de l’esperit d’aquesta llei.

Fins a 120.000 euros per promoure falses teràpies per a ‘curar’ l’orientació sexual

La nova llei estableix mesures en sanitat, educació, ocupació i atenció social per a aconseguir una “igualtat real” i lluitar contra la LGTBIfòbia, a més de prohibir les teràpies d’aversió per a modificar l’orientació sexual o identitat de gènere, que es cataloguen com a infracció molt greu, amb multes d’entre 60.000 i 120.000 euros. El text normatiu reconeix la igualtat i el dret a la no discriminació de les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals i inclou una “clàusula general antidiscriminatòria” que assenyala que les administracions públiques valencianes i el Síndic de Greuges vetlaran per aquest dret i podran actuar d’ofici sense necessitat de denúncia o queixa.

A més, la Generalitat prestarà assessorament jurídic, assistència sanitària i mesures socials a les víctimes de la LGTBIfòbia, que tindran tots els drets reconeguts en l’estatut de la víctima. En aquesta línia, es crea el Consell valencià LGTBI com a òrgan de participació ciutadana en drets i llibertats i es garanteix un servei d’informació, orientació i assessorament integral a aquestes persones i els seus afins. També es crea l’Espai de la Memòria LGTBI per a promoure el coneixement i recerca sobre la història del col·lectiu.

Al llarg del seu articulat, la norma estableix mesures en l’àmbit de la salut, que van des de la formació del personal sanitari per a garantir una atenció respectuosa a totes les persones, serveis específics per a atendre les necessitats particulars de les persones LGTBI o la garantia d’accés a les tècniques de reproducció assistida.

Pel que fa a l’educació, es defensa un sistema “respectuós, lliure de tota pressió, agressió o discriminació per motius d’orientació sexual” a través de la incorporació del tractament de la diversitat sexual i familiar en els currículums i de l’elaboració de programes i guies d’educació sexual. Així mateix, s’aborden polítiques de foment de la igualtat i no discriminació en l’ocupació, mesures en cas de violència en l’àmbit familiar o la garantia que no existisca discriminació cap a aquest col·lectiu en la valoració d’idoneïtat en els processos d’adopció.

La Generalitat implementarà mesures per a contribuir a l’atenció i visibilitat de les persones LGTBI i accions per a garantir el respecte a la diversitat sexual, familiar i de gènere en l’àmbit rural. A més, commemorarà i donarà suport a la celebració de dates, actes i esdeveniments per a la normalització i igualtat real i oferirà suport i assessorament als municipis perquè llancen els seus plans locals LGTBI.

“Aquesta llei és imprescindible”

Un dels diputats que més emocionat s’ha mostrat ha sigut el síndic de Compromís, Fran Ferri. De fet, només aprovar-se la normativa ha tret la bandera LTGBI i s’ha fundit en un abraç amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. “Aquesta llei era imprescindible des de feia molt de temps. Per què hem hagut d’esperar fins a 2018?”, ha formulat Ferri.

Amb el mateix to s’ha expressat la parlamentària de Podem Cristina Cabedo: “Hui aprovem aquesta llei per totes les vides truncades. És hora de condemnar l’odi cap a la diversitat”.

La diputada socialista Rosa Mustafá ha volgut recordar una de les figures que més va lluitar per aquestos drets en el seu partit: Pedro Zerolo. “Hui els socialistes no podem amagar la nostra alegria. La lluita per la igualtat no pot quedar-se en declaracions, ha d’anar més enllà”.

Comparteix

Icona de pantalla completa