Diari La Veu del País Valencià
Castelló de la Plana recupera el seu Misteri Assumpcionista del segle XVII

Hi ha constància documental que al País Valencià es representaven des de l’edat mitjana drames litúrgics dedicats a l’assumpció de la verge Maria a València, a Castelló de la Plana i a Elx. Però, només a la ciutat del Baix Vinalopó s’ha representat el misteri de manera continuada en el temps, sense interrupcions. Ara, a l’escenificació del teatre musical il·licità se li suma el de la capital de la Plana Alta, ja que el proper 14 de desembre la cocatedral de Santa Maria serà l’escenari on es podrà veure La Asunción de Nuestra Señora en los cielos.

El Misteri Assumpcionista de Castelló de la Plana té data de 1497 i, com el d’Elx i València –segons l’escriptor Joan de Timoneda ja es feia en 1417–, aborda l’ascensió de la Mare de Déu després de la mort. Tots tres exemples de teatre musical medieval tenen text en valencià però mentre que el de la ciutat del Túria va deixar de representar-se i actualment només s’hi conserva el paper del personatge de la Maria, a Castelló de la Plana –com a la ciutat il·licitana– es troba l’obra completa però en la seua versió en castellà del segle XVII. El drama litúrgic castellonenc va canviar de llengua després de les prohibicions del Concili de Trento i, finalment, va deixar de fer-se, per la qual cosa a hores d’ara no es coneix la versió original en valencià.

El Misteri de Castelló de la Plana va tornar a representar-se en 1999 i en 2008 amb l’impuls de la Generalitat però no existia la intenció de mantindre l’anualitat sinó que es va representar amb cantants i músics professional com un fet extraordinari. Una dècada després s’ha creat una associació cultural que vetlarà perquè el drama litúrgic es represente cada any amb caràcter popular sota el patrocini de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i la Diputació de Castelló.

El Casino Antic de Castelló acollirà el proper dissabte, 24 de novembre, a les 10.30 hores, la presentació de la nova Associació Cultural Misteri de Castelló així com els detalls que envolten la pròxima representació del misteri assumpcionista castellonenc del segle XVII. La coneguda Asunción de Nuestra señora a los cielos tornarà a ser escenificada el 14 de desembre a la cocatedral de Santa Maria. A més a més, durant l’acte d’aquest cap de setmana es revelarà el cartell anunciador de la Festa de Castelló de la Plana, creat pel pintor de la Pobla Tornesa Amat Bellés.

La recuperació del Misteri de Castelló compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Castelló de la Plana a través de la regidoria de Cultura i de la Diputació de Castelló i la producció de l’associació cultural –presidida per Fernando Vidal– que es dedicarà al manteniment del drama litúrgic de manera periòdica i amb caràcter popular.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz, i el diputat de Cultura i vicepresident de la Diputació, Vicent Sales, participaran en la presentació d’aquest gran espectacle que forma part del patrimoni cultural de la ciutat i que ara es recuperarà sota el patrocini d’ambdós institucions i la producció d’una associació cultural dedicada al seu manteniment com a representació periòdica i amb caràcter popular. D’altra banda, Santiago López assumeix la direcció artística de la representació del teatre musical.

Comparteix

Icona de pantalla completa