Diari La Veu del País Valencià
Estanys d’Almenara: ús i abús
RedactaVeu / Almenara

Durant els darrers anys, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient han restaurat, amb el cofinançament de la Unió Europea (855.000 euros), la Casa dels Anglesos per al seu ús com a Aula Natura i Centre d’Interpretació dels Estanys d’Almenara (La Plana Baixa, Castelló). Tanmateix, l’Ajuntament d’esta localitat en lloc de posar en marxa aquesta infraestructura amb el seu ús original vol obrir primer un restaurant.

Segons el projecte original, la Casa dels Anglesos, com a Aula Natura i Centre d’Interpretació, comptava amb un servei complementari de bar. Però, tan reduït que no disposava ni de cuina. Per això, resulta inacceptable que l’Ajuntament d’Almenara renuncie a posar en marxa primer l’Aula Natura i el Centre d’Interpretació i en el seu lloc vulga obrir abans un restaurant, que no un bar, en la Casa dels Anglesos. Més encara si tenim en compte que dins de la Casa dels Anglesos només hi ha espai per a un restaurant si es reduïx la superfície destinada originalment a l’Aula Natura i el Centre d’Interpretació.

L’altra possibilitat és fer una terrassa fora de la Casa dels Anglesos (amb el seu corresponent impacte sobre la fauna i flora…). Però, tant una opció com l’altra són del tot prescindibles, ja que l’oferta de bars i restaurants en la zona està completament coberta per la resta de negocis d’aquest tipus que podem trobar, per exemple, en la platja d’Almenara o en el mateix nucli urbà d’aquesta localitat.

L’ús de la Casa dels Anglesos com a restaurant és l’últim abús contra la nostra natura que ha impulsat l’Ajuntament d’Almenara en els Estanys. Però, per desgràcia, no és l’únic. Aquest consistori permet, amb la connivència dels serveis tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, la pesca i la caça sense pràcticament cap tipus de control en els Estanys, fins i tot en espais públics restaurats amb itineraris i miradors ornitològics (650.000 euros de fons europeus).

Aquest desficaci arriba a tal extrem que, malgrat ser un lloc estratègic per a la conservació del samaruc (Valencia hispanica), en els Estanys s’organitzen concursos de pesca de perca americana (Micropterus salmoides). Aquest peix al·lòcton forma part del Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i la seua presència és completament incompatible amb la del samaruc, un endemisme valencià que es troba en perill d’extinció.

Des d’Acció Ecologista-Agró, entitat que gestiona 60 hectàrees d’alt valor mediambiental en la Marjal d’Almenara (fins i tot són els propietaris de l’Ullal dels Estanys), “lamentem profundament els abusos que perpetra l’Ajuntament d’aquesta localitat en aquesta zona humida, que està catalogada com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC), a més a més de comptar amb reserves de fauna silvestre i microreserves de flora”.

Casa dels Anglesos

Per això, “emplacem la Conselleria a intervindre i a regular correctament els usos d’aquesta zona humida en la normativa que actualment s’està redactant, amb motiu de la seua catalogació com Zona d’Especial Conservació (ZEC). Per exemple, demanem a la Conselleria que declare els Estanys d’Almenara reserva de fauna silvestre, com a mínim en els terrenys que són de propietat pública i on s’han invertit fons de la Unió Europea per a la seua restauració ambiental. I també que pose en marxa ja el Pla de reintroducció i conservació del samaruc”.

Enguany, la Generalitat Valenciana ha iniciat els tràmits per a incloure la Marjal i els Estanys d’Almenara en la llista Ramsar de zones humides d’importància internacional. Així que “demanem a la Conselleria que siga coherent amb aquesta petició i actue sobre les corporacions locals perquè ajuntaments com el d’Almenara no continuen degradant el nostre medi ambient, com també volem que la comunitat internacional reconega i protegisca”.

Comparteix

Icona de pantalla completa