Diari La Veu del País Valencià
Ricard Camarena celebra la seua segona estrella Michelin, que servirà per a atraure turisme de major qualitat a València

El cuiner valencià Ricard Camarena ha aconseguit que el seu restaurant homònim, allotjat a l’espai cultural Bombas Gens de València, lluïsca ja dues estrelles en la Guia Michelin España & Portugal 2019, presentada aquest dimecres a Lisboa.

Sobre “l’original” Ricard Camarena Restaurant, que es va mudar en juny de 2017 des del barri de Russafa al Bombas Gens Centre d’Art, la guia lloa una cuina amb predomini vegetal gràcies al treball que desenvolupa amb agricultors del seu entorn. Camarena compta amb altres dos restaurants a València (Canalla Bistro i Habitual) i un a Madrid (Canalla Bistro, dins de l’espai gastronòmic Platea). Amb aquesta distinció, el restaurant es converteix en el primer de la ciutat de València i de la demarcació que suma dues estrelles.

Entre altres novetats de la Guia Michelin referides al País Valencià figuren, entre els “nous enclavaments d’interés gastronòmic”, la Costa Blanca d’Alacant i, concretament, Calp. Aquesta localitat de la Marina Alta suma ja tres restaurants distingits amb la incorporació de Beat de Jose Manuel Miguel, Orobianco d’Enrico Croatti i Audrey’s by Rafa Soler. També es reconeix El Xato de La Nucia (la Marina Baixa), un lloc centenari, per evolucionar i enriquir el receptari alacantí tradicional.

L’estat espanyol suma un nou restaurant tres estrelles amb Dani García Restaurante (Marbella) en la citada Guia Michelin, que atorga la segona estrella a quatre restaurants i la primera a vint-i-cinc.

La reacció del xef

Ricard Camarena s’ha mostrat “contentíssim” per les dues estrelles i ha admés que es tracta “d’una gran responsabilitat”. “Aquestes coses et segueixen espentant, qualsevol input d’ànim és benvingut perquè, a voltes, el dia a dia es fa molt dur. Mantindre un projecte com aquest, amb un equip integrat per 28 persones que donen de menjar a 35 comensals en una ciutat com València, requereix una estructura grandíssima i qualsevol cosa que ajude és benvinguda”, explica el xef.

Sobre la importància de tindre dos estrelles Michelin per a València, el xef ha comentat que “el que necessita la ciutat és seguir tenint arguments per a atraure un turisme cada vegada de major qualitat, i açò ajuda moltíssim”. “Hi ha milers i milers de persones que viatgen buscant restaurants de dos i tres estrelles i açò contribueix al fet que el turisme siga de major qualitat”, ha incidit Camarena.

En aquest punt, ha animat els cuiners de València a seguir treballant i “traient pit” i ha considerat que aquesta demarcació està “un poc menyspreada” respecte a altres demarcacions, amb les quals veu un “greuge comparatiu”.”Em consta que des de la Guia Michelin estan mirant-nos amb especial afecte”, ha dit Camarena, que ha subratllat el “potencial” de València. Respecte a l’auge de la d’Alacant i, especialment de la ciutat de Calp, el cuiner ha manifestat la seua alegria i ha apuntat que aquesta zona té “un públic objectiu brutal i molts cuiners amb molt de talent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa