Diari La Veu del País Valencià
Amb la cultura com a brúixola: ruta per la costa catalana

Paral·lela al mar Mediterrani, aquesta ruta parteix de la Costa Brava i arriba fins a la Costa Daurada, on s’endinsa cap a l’interior. Pel camí descobriràs monuments com el monestir de Sant Pere de Rodes, l’amfiteatre romà de Tarragona o l’Institut Pere Mata de Reus.

A més, t’acostaràs a les cases de tres dels creadors catalans més universals –Salvador Dalí, Pau Casals i Antoni Gaudí–, participaràs en un assaig d’una colla castellera a Vilafranca del Penedès i viatjaràs al passat per seguir les passes dels primers cristians. A punt per fer el viatge?

EL PORT DE LA SELVA

Sant Pere de Rodes, l’imponent senyor de les altures

El camí comença amb unes panoràmiques fantàstiques de la badia de Llançà, les que pots contemplar des del monestir de Sant Pere de Rodes. El veritable origen d’aquesta construcció és incert però explica una llegenda que uns monjos desembarcaren a la zona amb les restes de sant Pere i altres sants, per evitar que fossin profanades pels bàrbars que amenaçaven d’atacar Roma. Passat el perill, el papa Bonifaci IV hauria ordenat construir el temple.

A més de la seva imponent ubicació, al capdamunt de la serra de Verdera, l’element més destacable del monestir és l’església, una de les obres més espectaculars del romànic català. Es va construir entre els segles X i XI per acollir pelegrins. La nau central és altíssima i se sosté a partir d’un sistema de pilars i columnes dobles immens. Els capitells, de tipus califal, són de tradició coríntia i estan considerats entre les millors peces escultòriques del segle XI.

monuments.mhcat.cat

Sant Pere de Rodes té una de les esglésies més espectaculars del romànic català. / Christopher Willan Photography

PORTLLIGAT

El refugi del geni

Si poguéssim endinsar-nos en la ment de Salvador Dalí, possiblement ens trobaríem amb un laberint intricat ple de racons creatius, tan genials com, en ocasions, desconcertants. Podria ser una estructura similar a la seva casa de Portlligat. Aquí fas la segona parada de la ruta.

El geni del surrealisme va instal·lar-se el 1930 en una petita barraca de pescadors a Portlligat, atret pel paisatge, la llum i l’aïllament del lloc. A partir d’aquesta construcció inicial, durant 40 anys va anar creant casa seva fins que va acabar la construcció actual, ara reconvertida en museu. Té una estructura laberíntica de petites sales connectades per passadissos, amb un eix central: el Saló de l’Ossa, presidit per una enorme ossa dissecada. La casa és plena d’objectes de decoració excèntrics i obres d’art de l’artista.

www.salvador-dali.org

La casa de Salvador Dalí, a Portlligat, és un dels principals reclams de la Costa Brava. / ACT

EL VENDRELL

L’essència de Pau Casals viu aquí

Si al principi de la ruta has descobert la casa de Salvador Dalí, ara és l’hora de visitar la llar d’un altre gran geni català, Pau Casals. Considerat un dels grans músics del segle XX, es va fer construir la Vil·la Casals al passeig marítim de Sant Salvador, al Vendrell. Concebuda inicialment com una casa d’estiueig, va ser reformada seguint l’estil noucentista, amb la Sala de la Música, el jardí i el mirador. Hi va viure fins al 1939, quan va haver de marxar a l’exili, i mai més hi va tornar. La visita transcorre a través de 17 sales que recorren la biografia del genial violoncel·lista, amb el suport d’elements de la seva vida privada i professional i de l’última tecnologia museogràfica.

www.paucasals.org

Pau Casals va abandonar la casa en 1939, obligat a marxar a l’exili, i mai més hi va tornar. / FUNDACIÓ PAU CASALS

VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Fes pinya per aixecar un castell

Anualment, a Catalunya s’aixequen uns 16.000 castells, ja sigui en diades castelleres, festes majors o altres celebracions. Declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des del 2010, per tot el territori hi ha repartides més de 100 colles, algunes de les quals obren les portes dels seus assajos. El camí traçat per aquesta ruta fa parada a Vilafranca del Penedès, perquè participis en l’assaig d’alguna de les tres colles castelleres de la ciutat: Castellers de Vilafranca, Colla Jove dels Xiquets de Vilafranca o els Xicots de Vilafranca. Et descalces, t’emboliques la faixa a la cintura i et sumes a la pinya. Comprovaràs que la seva construcció requereix una tècnica depurada, com si es tractés d’una autèntica obra d’arquitectura.

www.turismevilafranca.com/ca/mon-casteller

Vilafranca del Penedès celebra una de les principals cites del calendari casteller. / ACT

TARRAGONA

El rastre dels primers cristians de Tàrraco

Les primeres proves històriques sobre la presència cristiana a Tarragona es remunten a l’any 259, quan van ser cremats a l’arena de l’amfiteatre romà el bisbe, sant Fructuós, i els seus diaques. Has arribat fins a la capital de la Costa Daurada per reviure els primers segles del cristianisme a Tàrraco fent la Ruta dels primers cristians. L’itinerari visita l’edifici del Seminari, construït al segle XIX, el Museu Bíblic Tarraconense, la Seu de Tarragona, el Museu Diocesà o l’amfiteatre.

www.tarragonaturisme.cat

Amfiteatre romà de Tarragona. / ACT

REUS

Modernisme i vermut

Molt a prop de Tarragona, a poc més de 15 minuts en cotxe, Reus desemboca aquesta ruta pel litoral català. La ciutat és una de les principals abanderades del modernisme a Catalunya. Caminant-hi veuràs que és plena de mansions construïdes en aquest estil, com les cases Navàs, Rull i Gasull, obres del gran arquitecte Lluís Domènech i Montaner, així com l’Institut Pere Mata. També a Reus hi ha l’únic centre d’interpretació sobre la vida i obra d’Antoni Gaudí, el gran referent del modernisme català, el Gaudí Centre, així com la casa on va néixer.

Una visita a Reus no és rodona si no tastes el seu vermut. La beguda és tan important a la ciutat que fins i tot compta amb el Museu del Vermut. S’hi exposen més de 5.000 objectes relacionats amb aquest aperitiu dolç. Així, fent el vermut, culmina aquest viatge.

www.reusturisme.cat

Reus, amb la casa Navàs, d’entre altres, és una de les ciutats abanderades del modernisme a Catalunya. / ACT

Comparteix

Icona de pantalla completa