Diari La Veu del País Valencià
El grup GAMA de la Policia Local de València duplica les detencions per violència masclista en 2018

El Grup d’Atenció als Maltractaments (GAMA) de la Policia Local de València ha duplicat enguany les detencions per violència de gènere a la ciutat, amb un total de 85 enfront de les 44 de 2017. També han augmentat notablement les gestions d’atenció integral a dones, que han arribat a 2.130, quasi dues vegades i mitja més que les 863 del passat exercici.

En conjunt, la Policia Local de València ha practicat durant 2018 un total de 258 arrestos per violència masclista, 11 més que els 247 de 2017, segons el balanç que ha presentat aquest dijous la responsable de Seguretat Ciutadana, Anaïs Menguzzato.

La violència de gènere continua com el segon delicte més important a la ciutat després de la seguretat viària, ja que actualment un total de 1.224 dones tenen una ordre d’allunyament de les seues parelles o exparelles a València.

En matèria de detencions, durant 2018 la Policia Local n’ha realitzat un total de 258 per agressions masclistes, la qual cosa suposa un increment respecte a les 247 de 2017.

Assessorament, orientació i suport

Davant d’aquesta situació, el grup GAMA ofereix atenció integral a les dones, una tasca que s’ha incrementat de manera notable: en 2017, les gestions realitzades amb els serveis socials públics encaminades a millorar la vida d’aquestes dones, com ara facilitar-los les ajudes o posar-les en contacte amb els treballadors socials, van ser un total de 863, mentre que enguany se n’han efectuat 2.130.

La responsable de la Policia ha subratllat que aquestes accions incideixen directament en la millora de la vida de les afectades i en el manteniment de “la seua decisió d’eixir de la violència, cosa que és fonamental després de la denúncia”.

També han augmentat les accions d’orientació i suport a les dones en les seues gestions amb els jutjats, un altre “vessant fonamental” del grup Gama perquè suposen “un vertader periple per a les dones”, ha afirmat Menguzzato. En concret, el nombre de gestions ha passat de les 207 de 2017 a un total de 2.268 des de principis d’any, és a dir, s’han multiplicat per deu.

Gama funciona com a grup específic i especialitzat dins de la Policia Local des de fa dos anys i mig. Del total de detencions, els agents d’aquest departament n’han efectuat 85, la qual cosa suposa el doble de les 44 de 2017. L’edil ha ressaltat així el treball dels policies, dedicats “en cos i ànima a la protecció de les dones víctimes o en risc de violència”.

Una psicòloga i una treballadora social, en coordinació amb els agents

Menguzzato ha estat acompanyada en la presentació del balanç per la regidora d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic, Sandra Gómez, a qui ha agraït l’aportació de professionals que han reforçat la plantilla municipal a través dels programes Empuju i Emcuju. Gràcies a aquestos programes, Gama ha pogut disposar d’una psicòloga i d’una treballadora social en coordinació amb l’equip. Menguzzato ha defensat que aquesta iniciativa es mantinga en el temps perquè la Policia Local realitza “funcions molt més enllà del que són les seues competències”.

En qualsevol cas, la responsable de Policia ha assegurat que la violència de gènere és “el problema de seguretat més important” que té València actualment. En l’actualitat, 1.224 dones tenen una ordre de protecció contra les seues parelles o exparelles, la meitat gestionades per la Policia Local i l’altra, per la Policia Nacional.

Això significa que “hi ha 1.224 persones perseguides a València per un mateix motiu; no hi ha en la ciutat res del mateix calibre”, ha asseverat Menguzzato, per a reivindicar que la prevenció i l’acció contra la violència masclista siga una prioritat en tots els àmbits d’actuació de les administracions i la societat.

Comparteix

Icona de pantalla completa