Diari La Veu del País Valencià
Compromís i EU acusen Fabra de ser ‘poc transparent’ en el dèficit i temen noves retallades
RedactaVeu / Europa Press / València

Els grups parlamentaris Compromís i EUPV han criticat durament aquest dijous, en la sessió de control del ple de Les Corts, l’incompliment del dèficit al País Valencià per part del Govern de Fabra.

En aquest sentit, Enric Morera, ha centrat la seua pregunta en què el Govern valencià és “poc transparent” i “opac” i, sobre aquest tema, ha inquirit Fabra per la seua valoració sobre la xifra de dèficit del País Valencià -que va tancar 2013 amb un dèficit del 2,33 per cent, set dècimes per sobre de l’objectiu-, una dada que el Consell “no ofereix a la ciutadania”, segons ha denunciat Morera.

Per la seua banda, la portaveu d’EUPV, Marga Sanz, ha preguntat “d’on vindran les retallades” després de l’incompliment de l’objectiu de dèficit.

De la mateixa manera, tant Morera com Sanz, han denunciat que el secretari d’Estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, “nega la infrafinanciació” del País Valencià.

Fabra ha respost que les xifres les dóna el Ministeri d’Hisenda, que és qui té “la totalitat de les dades” i s’ha defensat que el Govern estatal “és conscient de l’esforç” que ha realitzat el País Valencià “per a seguir reduint la despesa”. “Hem contribuït en més del 46 per cent en l’estalvi de totes les comunitats i en el 51 per cent en el conjunt de totes les administracions”, ha destacat el president, qui ha subratllat que açò ho ha fet el Consell “en solitari” perquè, segons ha dit, “l’oposició no ha ajudat”.

El model “caduc” del PP dedicat a “salvar els bancs i no les persones”

Morera ha denunciat el “model caduc” del PP que “ens ha portat al desastre com a poble” amb “un mal govern que s’agenolla davant Madrid”. A més ha denunciat que el PP “es dedica a salvar els bancs i no les persones”. El diputat de Compromís també s’ha referit a la venda del València CF i ha apuntat la possibilitat que el Consell li la done “a un fons voltor del fill del senyor Aznar”.

Per la seua banda, Marga Sanz, durant la seua intervenció, ha criticat que si la Generalitat “haguera fet els deures” en matèria de finançament “ara tindríem diners per a educació, sanitat i dependència”. Segons el parer de la síndica d’EUPV, el Govern valencià “no té autonomia ni capacitat” per a governar, per la qual cosa l’ha instat al fet que “se’n vaja d’una vegada i siguen els ciutadans els qui defensen els seus interessos”.

Oposició “rotunda” al Pla del Xúquer

Sanz també ha inquirit Fabra sobre el nou Pla de Demarcació de la Conca del Xúquer que, segons ha denunciat, “compta amb l’oposició més rotunda” dels usuaris de la Ribera i “obri un nou terreny de confrontació amb les comarques receptores d’aigua”.

Així, ha denunciat el “colp de mort” que es dóna al Xúquer i a l’Albufera i que el PP “ha cedit als interessos dels latifundistes manxecs”.

Per la seua banda, el cap del Consell s’ha referit a declaracions de membres d’IU de Castella-la Manxa que van dir que “el Pla del Xúquer prima els interessos dels regants”, i a les de l’alcalde d’Asp, d’EUPV, qui va indicar: “Ja es comença a veure la llum de l’arribada de l’aigua al Xúquer”. Així mateix, ha recordat que es van destinar 60 milions a la potabilitzadora de la Ribera.

Comparteix

Icona de pantalla completa