L'exhumació de la primera fossa de Castelló trau a la llum els cossos de cinc represaliats pel franquisme

Els arqueòlegs buscaven les restes de Rafael Prades i, finalment, s'han trobat amb els esquelets d'altres quatre persones amb mostres d'haver rebut un tir de gràcia
/ València
25 novembre 2018 01:00h

L'equip d'arqueòlegs de l’Associació Científica Arqueoantro, que també ha realitzat les exhumacions de les fosses de Paterna, ha finalitzat ja els treballs d'excavació i exhumació de la primera intervenció prevista, que ha tingut lloc a la fosa 1-8 (fila 1, sepultura 8), on es buscaven les restes de Rafael Prades Trueba, afusellat el 21 d'agost de 1939.

Els treballs de recerca d'aquest represaliat, que van començar fa tan sols cinc dies, han tret a la llum fins a cinc cossos. Els dos primers es van trobar en caixes de reducció, per la qual cosa els experts entenen que aquestes restes van poder ser traslladades, ja durant la democràcia, des de la zona del Civil Baix. A continuació, s'han trobat dos cossos més que, en principi i a falta de confirmació per l'ADN, podrien pertànyer a Vicent Colom la família del qual ja havia fet la petició d'exhumació i a Enrique Devís la neboda del qual ha acudit al mateix cementiri en ser localitzada pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. L'últim dels cossos trobats pertanyeria, presumiblement, a Rafael Prades, en les restes del qual es veuen mostres evidents del tir de gràcia, ha indicat el consistori en un comunicat.

Ara, l'equip d'Arqueoantro, dirigit per l'arqueòleg Miguel Mezquida, ha començat ja els treballs d'excavació de la segona fosa prevista, la 4-27 (fila 4, sepultura 27), on busquen les restes d'Eduardo Ferreres. Segons Mezquida, "ja tenim molt avançada l'excavació d’aquesta segona fosa i és molt probable que demà dilluns comencem a traure a la llum les primeres evidències d'ossos humans". Per últim, i previsiblement a finals de la setmana pròxima, "podrem escometre els treballs d'excavació de la tercera i última fosa, la 11-11 (fila 11, sepultura 11), on buscarem les restes de José Monfort".

 Una vegada s'han exhumat els cossos, les restes són analitzades i comparades amb l'ADN dels familiars a la Complutense de Madrid. / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ DE LA PLANA

Cal remarcar que una vegada s'han exhumat cadascun dels cossos, les restes són analitzades i comparades amb l'ADN dels familiars a la Universitat Complutense de Madrid per tal de certificar de manera científica la seua identitat. Mezquida explica que "enviem a Madrid una mostra òptima d'os, normalment un queixal, que es compara amb les mostres de saliva que s'han pres als familiars". A més, l'arqueòleg conta que “no només agafem mostres de saliva als familiars directament emparentats amb les restes que busquem, sinó també a familiars que ja s'han mostrat interessats en aquestes exhumacions i que realitzarem en altres fases a partir de 2019".

La regidora de Cultura, responsable de l'inici d’aquestes exhumacions, s'ha mostrat molt satisfeta per "l'eficàcia i l'eficiència de l'equip d’Arqueoantro. Gràcies a la seua rapidesa a localitzar les restes dels represaliats, les famílies podran tancar molt prompte una ferida que fa massa anys que està oberta. Amb la identificació final d'aquestes restes, estarem complint amb un deure moral, humà i democràtic". Ruiz ha recordat que "som el primer ajuntament valencià que ho fem amb recursos propis perquè és de justícia recuperar els que van ser assassinats lluny del camp de batalla, sordament, per no renunciar mai a la seua dignitat i a la seua llibertat".

next