Diari La Veu del País Valencià
Comença el judici per l’eixida a borsa de Bankia amb Rato i Olivas al banc dels acusats

L’Audiència Nacional jutjarà des d’aquest dilluns l’eixida a borsa de Bankia, per la qual s’asseuran al banc dels acusats una trentena d’exdirectius, entre ells l’expresident de Bancaixa i expresident de la Generalitat José Luis Olivas i l’expresident de Bankia Rodrigo Rato, que, per primera vegada des que va començar a complir condemna per les ‘targetes black’, eixirà de presó per unes hores.

La secció quarta de la sala penal presidida per la jutgessa Ángela Murillo serà l’encarregada d’enjudiciar les suposades irregularitats de l’eixida a borsa de l’entitat el 20 de juliol de 2011, per les quals la Fiscalia, que només acusa els quatre antics administradors, demana per a Rato cinc anys de presó per presumpta estafa a inversors.

El ministeri fiscal també atribueix aquest delicte a l’exvicepresident José Luis Olivas (quatre anys de presó), a l’exconseller José Manuel Fernández Norniella (tres anys) i a l’exconseller delegat, Francisco Verdú (dos anys i set mesos).

Per a cadascun demana una multa de 60.000 euros, segons les seues conclusions provisionals que, segons han informat a Efe fonts jurídiques, podrien estar sent revaluades després de demanar nova documentació relativa, entre d’altres, al Banc de València.

La Fiscalia creu que “es va ocultar” que el negoci ordinari de Bankia, heretat de les seues set caixes (Caja Madrid, Bancaixa, La Caixa de Canàries, Caixa Laietana, i les d’Àvila, Segòvia i La Rioja), no era viable en un entorn de crisi sense rebre ajudes, de manera que haurien actuat per a obtenir “coste el que coste” els fons necessaris.

Sense un calendari definitiu, està previst que el judici s’estenga, almenys, fins al proper mes de juny, en quasi 80 sessions que se celebraran en la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares (Madrid), habilitada per a macrojudicis.

Comparteix

Icona de pantalla completa