Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat confia que l’acord del Brèxit frene la caiguda de les exportacions i el turisme

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha reunit aquest dilluns amb el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; els líders sindicals de CCOO i UGT, Arturo León i Ismael Saéz; l’eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero, i el vicepresident de la Cambra de Comerç, Vicente Folgado, per a analitzar les conseqüències que l’acord del Brèxit tindrà per al País Valencià.

Puig ha explicat que entre els objectius principals valencians està evitar tot el que es puga la incertesa per a les persones i empreses que tinguen relació directa amb el Regne Unit, afavorir l’activitat turística, assegurar condicions favorables perquè les empreses britàniques continuen invertint i garantir els drets dels més de 100.000 britànics al País Valencià i dels més de 30.000 valencians al Regne Unit. En aquest sentit Puig ha assegurat que tots els valencians i britànics que es muden a l’altre país abans de 2020 i els que ja ho hagen fet gaudiran dels mateixos drets i obligacions que fins ara, de per vida, cosa que inclou també l’assistència sanitària als britànics al País Valencià.

En aquest sentit, Puig ha explicat que si el Regne Unit ratifica l’acord –després de rebre el sí unànime dels diferents estats europeus– s’evitarà un “Brèxit dur” i es garantirà l’estabilitat en les relacions amb el Regne Unit fins a 2020, amb una possible pròrroga del període transitori fins a 2023. Amb això s’aconseguirà, segons ha explicat el president, “negociar amb tranquil·litat la relació futura” amb el Regne Unit.

Caiguda del turisme i les exportacions

El president ha assegurat que tot i que es busca la màxima estabilitat i la mínima incidència del Brèxit, des del referèndum, que va tindre lloc el 23 de juny de 2016, l’economia valenciana ja n’ha patit les conseqüències. Segons les dades de què disposa la Generalitat, abans del Brèxit les exportacions valencianes al Regne Unit van créixer un 26,6% i després del referèndum han caigut un 8,7%. En el turisme, Puig ha destacat que abans de la consulta el nombre de turistes britànics al País Valencià va augmentar un 15% i en aquestos moments ha caigut un 1,8%.

Pel que fa al futur, Puig ha avançat que el Regne Unit no formarà part del mercat únic i que es crearan acords comercials semblants als que la Unió Europea té amb el Canadà o el Japó, tot i que en el cas britànic seran més forts “per la condició del Regne Unit de país europeu”. Tot i això, Puig ha assegurat que hi haurà un marc d’estabilitat basat en un pilar comercial sòlid.

D’altra banda, ha explicat que el Regne Unit no ha acceptat que hi haja llibertat de moviment entre els britànics i els membres de la Unió. No obstant això, no caldrà visat per a anar de viatge o de vacances. Pel que fa a aquells que no portaran encara 5 anys al Regne Unit quan es materialitze el Brèxit “estaran protegits” i podran adquirir el dret de residència permanent després de 2020.

Els estudiants valencians podran també continuar cursant els seus estudis en el Regne Unit durant el període transitori i fins que aquest finalitze bé en 2020 o bé en 2023. Si no acaben els estudis abans d’aquest moment, hauran de sol·licitar un nou estatus de residència.

Reunió per a traçar un pla de futur

Després d’analitzar l’acord i els possibles impactes, el president de la Generalitat ha llançat un missatge de tranquil·litat tant per als ciutadans com per a les empreses i ha assegurat que a curt termini hi haurà estabilitat. No obstant això, insta el govern espanyol a començar a treballar ja en el que passarà una vegada s’acabe el període transitori.

Segons ha explicat Puig, cada autonomia té uns interessos diferents respecte a les noves relacions que s’establiran entre l’estat espanyol i el Regne Unit. En aquest sentit, ha instat que es reunisca la Comissió Interdepartamental d’Acció Exterior i Relacions amb la Unió Europea perquè les autonomies puguen exposar les seues prioritats i per a intentar garantir que en les negociacions entre Madrid i Londres els interessos valencians no es queden pel camí.

També es demanarà activar tres comissions de seguiment, una d’indústria, una de turisme i una d’agroalimentació que es van anunciar després del referèndum, ara que ja es coneix el contingut de l’acord. A més, Puig es reunirà el 3 de desembre amb l’ambaixador britànic a l’estat espanyol i el 10 del mateix mes amb l’ambaixador espanyol a Londres.

Comparteix

Icona de pantalla completa