Diari La Veu del País Valencià
Les rectores espanyoles sumen forces per a construir un lideratge femení

Les set rectores de les universitats públiques espanyoles s’han reunit aquest dilluns a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) per a debatre sobre els reptes en matèria de gènere. En aquesta trobada han advocat per “construir un lideratge femení” i superar la desigualtat femenina en càrrecs de responsabilitat en el sistema universitari, en el qual les dones suposen xifres entorn del 20%. De fet, d’una cinquantena d’universitats públiques espanyoles, només set estan dirigides per dones.

Així ho han posat de manifest les rectores de l’UJI, Eva Alcón; de la Universitat de València, Mavi Mestre; de la Universitat de Granada, Pilar Aranda; de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix; de la Universitat del País Basc, Nekane Balluerka; de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, i de la Universitat de Huelva, María Antonia Peña. També hi han participat la directora general d’Universitats de la Generalitat, Josefina Bueno, i la secretària general de la CRUE-Universidades, Teresa Lozano.

Les rectores han explicat les tasques dutes a terme en les seues universitats, en les quals s’han implementat en els últims anys plans d’igualtat i mesures encaminades a fomentar la conciliació i la presència de dones en alts càrrecs docents i administratius, així com en les carreres tècniques, en les quals es matriculen majoritàriament homes. També han establit “noves formes” i mesures perquè les dones “facen el pas” i s’atrevisquen a postular-se per a adquirir major responsabilitat en l’àmbit universitari.

La trobada, impulsada per la Fundació Isonomia, té com a objectiu “donar veu a totes les dones que han trencat el sostre de vidre” en l’àmbit universitari, segons ha explicat Alcón, qui ha assenyalat que espera que la cimera “tinga repercussions per a les universitats i també un impacte en les polítiques autonòmiques i de l’Estat”. Quan acabe la cimera es redactaran unes conclusions, ja que la idea és fer-les arribar a totes les universitats públiques, independentment de qui lidere cada institució. Igualment, es pretén poder fitar algunes accions per a dur a terme en els anys vinents “de forma realista” ha explicat Alcón.

Per a la rectora castellonenca, els reptes exigeixen l’aplicació de la perspectiva de gènere en la docència, en la bibliografia, en les lectures obligatòries i aprofundir en la sensibilització per a “empoderar les dones”. Alcón ha manifestat que, en la seua opinió, és un “error” el fet que “arribem a les màximes responsabilitats i reproduïm els models que tenim, que són masculins”. També ha incidit, com la resta de rectores, en la necessitat de dur a terme aquest canvi amb la “complicitat dels homes”, perquè només amb eixa sintonia “es poden eliminar els estereotips i eliminar el sentiment de culpa per la nostra opció de vida”.

Comparteix

Icona de pantalla completa