Diari La Veu del País Valencià
El PPCV presenta més de 1.000 esmenes per a corregir els pressupostos falsos de la Generalitat

El grup popular en les Corts ha presentat 1.064 esmenes parcials als Pressupostos de la Generalitat de 2019 “per a tractar de corregir uns pressupostos falsos, mal estructurats i que enganyen els valencians”. Així ho ha anunciat el Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) en un comunicat en què ha explicat que del total d’esmenes, 51 són referents a l’articulat de la llei; 2, a la partida pressupostària de les Corts; 56, a Presidència; 16, a Hisenda; 52, a Justícia; 72, a Habitatge; 324, a Educació; 165, a Sanitat; 103, a Economia; 108, a Agricultura; 81 a Vicepresidència; 15, a Transparència; 1 correspon a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i 1, a la partida de despeses diverses.

Entre les esmenes destaca la que demana retirar els 3 milions de subvenció directa a Air Nostrum –també ho ha sol·licitat Podem– per al seu projecte estratègic sostenible en el sector aeri per a destinar la meitat d’aquest import a Càritas i l’altra meitat a Creu Roja.

Així mateix, una altra esmena planteja disminuir en 100.000 euros a la Confederació d’Empresaris Valencians (CEV), UGT i CCOO la compensació econòmica directa per participació institucional i destinar aquestos 300.000 euros a la millora de les condicions de treball i administració de les relacions laborals en la línia de subvenció per col·laboració institucional (aconseguiria els 900.000 euros).

En educació el grup popular planteja en les seues esmenes ampliar en 17.000 places l’oferta a les Escoles Oficials d’Idiomes, destinar 200.000 euros per a ajudes a centres concertats per a educació compensatòria, reposar les unitats suprimides en els centres concertats, crear un grup específic d’inspectors que s’encarreguen de supervisar tots els materials didàctics perquè s’ajusten a la Constitució i a l’Estatut i “impedir que es produïsca adoctrinament a les aules”.

A més, en una altra es demana que es garantisca la permanència de totes les unitats d’educació concertada en Primària sempre que quede acreditada la demanda social per part de les famílies. El PPCV demana també la construcció o rehabilitació de més d’un centenar de centres escolars públics, entre els quals figuren el CEIP Regina Violant d’Almassora o l’ampliació del CEIP Manuel Manjón a Alacant.

En l’àrea de Justícia se sol·licita destinar 3 milions d’euros per a la construcció d’edificis o 2 milions per a la modernització tecnològica, la implantació efectiva i completa de l’expedient judicial electrònic.

En Agricultura, se sol·liciten mesures per a la racionalització de l’ús d’aigua per a reg i destinar 9,5 milions d’euros per a la construcció de la depuradora a Sagunt. També se sol·licita incloure entre els objectius pressupostaris promoure la reincorporació al Pla Hidrològic Nacional de l’autorització de transvasament de l’Ebre a les conques del Xúquer i del Segura, així com l’execució del corresponent projecte de transferència.

Turisme i infraestructures

En Turisme, una esmena sol·licita destinar 250.000 euros a un nou programa de lluita contra l’intrusisme i el frau als apartaments turístics. En Infraestructures s’inclouen entre les 72 esmenes presentades la construcció de la Ronda Sud-Oest de Vila-real, el Tren Gandia-Dénia-Alacant (Tren de la Costa), la completa execució de la línia T-2 de Metrovalencia fins a Natzaret, la finalització de l’Autovia CV-60 en el tram Terrateig-l’Olleria, la millora i ampliació de la carretera de la Ronda de Mislata, la circumval·lació Bellreguard-Oliva (Variant Sud) a Oliva, l’estació intermodal en la zona Platges d’Oriola (Oriola), les millores de la línia fèrria Alcoi-Xàtiva i la integració del ferrocarril a Villena (soterrament o supressió dels passos a nivell).

Pressupost de l’AVL per a Lo Rat Penat

El PPCV també proposa destinar concedir ajudes directes per un milió d’euros a col·lectius i entitats que “promocionen socialment i culturalment la Comunitat i les seues tradicions”. En elles inclou Càritas (300.000 euros), Creu Roja (200.000 euros), Casa de la Caritat (200.000 euros), Associació Cultural Lo Rat Penat (50.000 euros), Real Acadèmia de Cultura Valenciana (50.000 euros) o la Federació de penyes taurines de bous al carrer de la Comunitat Valenciana (10.000 euros).

En promoció i difusió de la llengua i cultura valencianes, una esmena proposa una concessió directa de 80.000 euros per a l’Entitat Cultural Valenciana Lo Rat Penat i 40.000 a l’Associació Cultural Cardona Vives. Aquest pressupost s’aconseguiria detraguent 250.000 euros del pressupost de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, entitat estatutària que regula la norma i ús del valencià.

En matèria de serveis socials se sol·licita l’obertura de la Residència de Majors a Torrevella, augmentar el nombre d’infermers i auxiliars d’infermeria en les residències de majors, la construcció del Centre de Dia i Residència per a Discapacitats de Llíria o cobrir la totalitat de les places de professionals en els centres de menors de la Generalitat.

En matèria sanitària es proposa “assegurar la cobertura en responsabilitat civil als treballadors de la sanitat pública valenciana”, dotar d’incentius econòmics tots els professionals sanitaris i no sanitaris que intervenen en el procés de disminució de llistes d’espera quirúrgiques i que participen fora del propi acte quirúrgic” i, entre d’altres, “recuperar el servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital de Manises”.

Comparteix

Icona de pantalla completa