Diari La Veu del País Valencià
El Consell anuncia que invertirà 25 milions per a no tancar la depuradora de Pinedo

La Generalitat, a través de l’Entitat de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar), invertirà 25 milions d’euros per a aplicar mesures correctores en la depuradora de Pinedo i evitar el seu tancament, tal com estableix una sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), han informat fonts del Consell.

El secretari Autonòmic de Medi Ambient, Fran Quesada, va mantindre la nit de dilluns una reunió amb el grup de veïns de la pedania de Pinedo que han sol·licitat l’execució de la sentència, el tancament de la depuradora, per olors, sorolls i emissions “insuportables”.

El Tribunal Superior de Justícia valencià va estimar parcialment les demandes veïnals i va ordenar a l’Ajuntament el tancament de la fase III d’aquesta depuradora perquè li falta un permís d’explotació –en les altres dues fases els donava per prescrits–, encara que en la pràctica això significaria el tancament de tota la instal·lació perquè totes les fases estan connectades. El tancament de la instal·lació suposaria deixar de tractar les aigües residuals generades per vora un milió d’habitants de la ciutat de València i de l’àrea metropolitana i abocar-les directament a la mar.

En la reunió per a presentar el pla d’actuació de l’Epsar, Quesada va informar els veïns que la inversió de 25 milions permetria aplicar mesures correctores i redundarien en positiu sobre els problemes de soroll i olors, a més de regular el trànsit de vehicles pesats per la zona. Amb aquestos fons es realitzaran també accions de caràcter mediambiental i mesures encaminades a la millor de l’eficiència energètica en la planta depuradora d’aigües.

Segons fonts de la Generalitat, durant la trobada, que es va desenvolupar en un clima de col·laboració, els veïns de Pinedo han sol·licitat participar activament en el desenvolupament del Pla. El secretari autonòmic s’ha compromés a propiciar una trobada de totes les administracions amb el grup de veïns per a escoltar les demandes i suggeriments.

“Hem de tindre en compte, en primer lloc, el benestar de les persones i al mateix temps buscar el millor servei d’una planta (depuradora) estratègica per a València per la seua incidència ambiental i pel volum d’aigua residual que depura”, ha explicat Quesada.

Comparteix

Icona de pantalla completa