Diari La Veu del País Valencià
Puig i Armengol demanen a Sánchez prioritzar l’aprovació d’uns PGE que pal·lien l’infrafinaçament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat aquest dimarts Mallorca per a reunir-se amb la seua homòloga Francina Armengol. En la reunió de treball, celebrada al Consolat de Mar, la seu del govern balear a Palma, tots dos presidents han refermat la voluntat de seguir treballant conjuntament per a posar fi a la situació d’infrafinançament que pateixen tots dos territoris.

La falta de finançament autonòmic ha sigut un dels eixos centrals de la reunió, que ha servit perquè tots dos presidents reiteren la necessitat d’aprovar un nou model que acabe amb l’actual estatu quo. En aquest sentit, Puig i Armengol han coincidit a assenyalar el “canvi d’actitud” del govern espanyol des de l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. Un executiu que “ara ens escolta”, ha dit Armengol, i que ha propiciat una “nova atmosfera”, ha afegit Puig, que s’ha traduït en l’aprovació d’unes “mesures transitòries” per a pal·liar la falta de recursos que aporta l’Estat per a sufragar els serveis públics valencians i balears.

Malgrat la satisfacció, Puig ha incidit en el fet que el Consell seguirà reivindicant, “governe qui governe”, el nou model de finançament.

Tant Puig com Armengol han coincidit a assenyalar la importància de l’estabilitat en la política espanyola, rebutjant, sense dir-ho explícitament, la possibilitat d’un avançament electoral. “Seria molt important que hi hagueren Pressupostos Generals de l’Estat, nou model de finançament… Allò important seria que tothom es concentre en les coses importants”. En el mateix sentit, Puig ha afegit que cal “deixar de banda els interessos partidistes” per a prioritzar les polítiques que poden beneficiar les persones.

Per això, el president del Consell ha reivindicat la importància d’aprovar els Pressupostos de l’Estat de 2019, ja que moltes de les mesures transitòries anunciades pel govern espanyol que alleugerarien els comptes públics valencians “estan residenciades i depenen” de l’aprovació dels comptes del següent exercici.

“El 50% del PIB espanyol”

El cap del Consell també ha fet referència a la importància de les infraestructures i que aquestes estiguen “molt més capacitades per a donar resposta al creixement econòmic”. El Corredor Mediterrani és “molt més que una infraestructura”, ha dit Puig, és un “espai econòmic i social” que representa “el 50% del PIB d’Espanya”. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha destacat que “és fonamental que les Illes estiguen en el Corredor amb una plena capacitat d’intervenció” integrant el port de Palma, una qüestió “bàsica”, ha reivindicat Puig.

Preocupació pel pesquer

Per altra banda, Puig ha mostrat la seua “preocupació” per la situació del pesquer de Santa Pola Nuestra Madre de Loreto, que va rescatar una dotzena de migrants i al qual diversos ports italians han negat l’accés. Tanmateix, mentre el cap del Consell s’hi trobava aquest matí a Palma, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha anunciat que el govern ofereix el port de València com una zona “segura” perquè el vaixell puga desembarcar junt amb les dotze persones rescatades. Això no obstant, Oltra ha sol·licitat a l’executiu espanyol que autoritze l’entrada del pesquer al territori valencià.

Les Illes s’emmirallen en el País Valencià

Per la seua part, la presidenta balear, Francina Armengol, ha assegurat que el seu executiu ha estat en “comunicació constant” amb la Generalitat durant tota la legislatura, especialment en assumptes relacionats amb les polítiques socials.

Així, s’ha referit a l’eliminació del copagament per als pensionistes valencians que el Consell va aprovar al principi del mandat i ha explicat que l’executiu de les Illes contempla ara aplicar aquesta iniciativa.

“És un dels drets que s’havien llevat en l’anterior legislatura per part del govern espanyol i que hem anat recomponent”, ha destacat Armengol, que ha afegit que tots dos executius autonòmics “tenen com a prioritat retornar els drets a la ciutadania”.

Comparteix

Icona de pantalla completa