Diari La Veu del País Valencià
El sòl de la plaça de l’Almoina de València passa a ser definitivament de titularitat municipal

L’Ajuntament de València i l’Arquebisbat han signat aquest dimarts el conveni que permet que el sòl de la plaça de l’Almoina de la ciutat, al costat de la Catedral i on es troba el Centre Arqueològic amb el mateix nom, passe a ser de titularitat municipal.

L’acord que fa possible aquest canvi després de la permuta per una altra parcel·la l’han rubricat el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, i el vicari general de l’Arxidiòcesi de València, Vicente Fontestad.

El conveni, aprovat el passat 22 d’octubre en la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament, actualitza un document que es va signar l’any 2000, quan l’autoritat eclesiàstica va cedir la parcel·la de la plaça de l’Almoina a l’administració local per a habilitar el museu que actualment alberga restes de la València romana, visigoda i àrab.

“Hem signat el definitiu conveni de permuta entre propietats municipals i propietats de l’Arquebisbat. Era una assignatura pendent des de feia anys”, ha assegurat Sarrià, que ha destacat “l’important valor patrimonial” d’aquesta parcel·la. Ha explicat que el sòl estava en mans de la ciutat “de manera provisional” i mitjançant “una cessió d’ús amb data de caducitat”. Així mateix, l’edil ha assenyalat que hi havia altres casos de temples i centres de l’Església que estaven en solars municipals amb règim de concessió també i ha apuntat que el conveni ha tingut en compte totes aquestes situacions per a “regularitzar la propietat” en favor del consistori o de l’Arquebisbat.

Compensació econòmica pels terrenys intercanviats

Sarrià ha indicat que “el procés negociador es va iniciar fa uns anys” i ha valorat que després de les corresponents negociacions s’haja arribat a “un acord satisfactori i equilibrat que permet, d’una vegada per totes, regularitzar totes les propietats que estaven de manera legal però en precari” entre aquestes dues institucions.

El responsable municipal ha recordat que, a més de la parcel·la de l’Almoina, en el conveni s’inclou en favor de l’Ajuntament la que ocupa la plaça de l’Església de Campanar i altres cinc. Entre elles hi ha també un solar del carrer de l’Almodí, un altre del carrer de la Farina i sòl del Forn d’Alcedo, l’avinguda Real de Madrid i el carrer José Andreu Alabarta. La ciutat, per la seua banda, ha cedit a l’Església quatre solars situats en Blasco Ibáñez, Campoamor, Luis García Berlanga i Marina Baixa.

“Hem aconseguit un acord satisfactori per a ambdues parts”, ha agregat el regidor. L’acord també preveu que l’Arquebisbat de València abone a l’Ajuntament 157.450 euros per a compensar el valor dels terrenys intercanviats. En total, les dues institucions han intercanviat parcel·les per un valor superior als 9,2 milions d’euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa