Diari La Veu del País Valencià
Els treballadors d’Egevasa es manifesten contra la licitació de 59 depuradores

Treballadors d’Egevasa s’han concentrat aquest divendres davant el Palau de la Generalitat per a exigir a la Conselleria de Medi Ambient que faça marxa enrere en la seua intenció de licitar 59 depuradores que actualment gestiona aquesta empresa mixta –participada al 51% per la Diputació de València i al 49% per l’empresa privada Global Omnium (abans Aigües de València)–.

Arribaran “fins on faça falta” per a paralitzar aquesta licitació que, segons adverteixen, “posa en perill” una plantilla de prop de 400 treballadors. Així ho ha assegurat la representant d’UGT Egevasa, Isabel Herrador, en declaracions a Europa Press, durant la concentració que han realitzat en la plaça Manises, davant el Palau de la Generalitat i la Diputació de València, sota el lema ‘El Botànic privatitza’. Part de la manifestació s’ha desplaçat després a la Ciutat Administrativa a continuar la protesta.

La representant sindical ha lamentat el “desistiment” respecte als treballadors de l’empresa del cicle integral de l’aigua per part de l’Administració. “No entenem que la part pública licite empreses privades quan està revertint el privat al públic” i “no entenem que es qüestione un model estable” amb una plantilla sense eventualitat i salaris dignes, ha remarcat.

Al seu entendre, la licitació de 59 depuradores que gestiona Egevasa en municipis de menys de 20.000 habitants “posa en perill el model d’empresa com a gestió integral de l’aigua”. “Afectarà una plantilla de 120 treballadors directament adscrits a eixes explotacions i posa en perill la resta, quasi 400”, ha precisat.

Herrador ha explicat que la subrogació “no garanteix el 100% de la jornada dels treballadors” i que, a més, com que no van les 59 depuradores en un paquet únic sinó que es pot licitar a empreses privades en diferents paquets es “segrega” la plantilla. També ha posat en relleu que l’Administració pública “en perdre eixes explotacions de depuració, perdria part molt important del negoci de l’aigua residual”.

Davant aquesta situació, els treballadors que s’han concentrat aquest divendres han reivindicat davant la Generalitat i la Diputació que “continue el mateix model que fins ara, que defensen la part pública que és seua no la liciten”. Durant la protesta han sigut rebuts pel director general de l’aigua a qui han traslladat la seua “preocupació” i aquest els ha assegurat que ho traslladaria als diferents responsables de l’empresa mixta.

Pròxima mobilització el 27 de novembre

De moment, els treballadors d’Egevasa han anunciat una nova concentració per a dimarts que ve 27 de novembre davant la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, a les 10.00 hores. “Esperem que ens reben i aporten un plantejament de cara a la negociació. Si no, reunirem la plantilla perquè volem parar la licitació i farem el que faça falta”, ha avisat la representant sindical.

Mantindre les condicions als treballadors

Després de la manifestació, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural “vol deixar clar que el Consell, a través de l’EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals) assumeix la continuïtat de les condicions i drets laborals que siguen d’aplicació als treballadors d’Egevasa, en el marc del conveni entre les dos entitats”, segons la Conselleria.

L’objectiu és mantindre les condicions laborals d’aplicació quan la gestió passe a les mans de la Generalitat Valenciana, situació que es produirà en agost de 2019, data en què finalitza el conveni actualment subscrit per l’EPSAR amb la Diputació de València. EPSAR també es compromet a l’estricta aplicació de les condicions de cada treballador en el procés de subrogació a l’empresa que resulte adjudicataria de la gestió de les depuradores com a conseqüència de la licitació de la gestió i explotació del servei.

Així ho ha manifestat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, en la recent reunió amb els representants dels treballadors al Palau de la Generalitat, davant del qual es manifestaren divendres passat.

Les 59 depuradores que actualment gestiona Egevasa són i continuaran sent de titularitat autonòmica, és a dir, de la Generalitat Valenciana. La seua construcció va ser objecte de conveni entre la Conselleria d’Obres Públiques i la Diputació de València en 1992. Per a l’explotació d’aquestes plantes, una vegada finalitzades les obres, es va subscriure un altre conveni el 26 de novembre de 1997 entre l’EPSAR i la Diputació. En els dos casos, la Diputació va encomanar a Egevasa els treballs. En aquell moment Egevasa era 100% pública i així va continuar fins a 1999. El conveni d’explotació entre l’EPSAR i la Diputació establia el seu final un any després de la finalització de la construcció de l’última depuradora del conveni entre la conselleria i la Diputació. Aquest termini acaba el proper mes d’agost de 2019.

Impossibilitat de prorrogar els convenis actuals

A més, el marc legal vigent no permet prorrogar els convenis actuals i tampoc és possible la subscripció de nous convenis amb condicions semblants a les dels convenis existents donada la naturalesa privada de part de l’accionariat d’Egevasa. Per això l’EPSAR ha de licitar l’explotació.

Segons la gerència de l’EPSAR, la satisfacció és plena amb el servei que estan prestant els treballadors d’Egevasa en l’explotació de les plantes depuradores i amb la qualificació i professionalitat que demostren dia a dia. El secretari autonòmic va expressar davant del comité d’empresa la confiança a arribar a una solució satisfactòria per a totes les parts, per a aconseguir millorar les condicions laborals dels treballadors, si és pertinent. La disposició de la Conselleria i l’EPSAR per a continuar les negociacions amb els representants dels treballadors és clara. Ja s’han mantingut reunions amb el comité d’empresa per a aclarir el canvi d’adscripció laboral i començar a buscar solucions a les situacions particulars que es puguen produir.

Comparteix

Icona de pantalla completa