Diari La Veu del País Valencià
Els parcs amb més de quatre jocs infantils hauran de tindre un element accessible per a xiquets amb mobilitat reduïda

El decret d’accessibilitat en l’edificació i en els espais públics que ha elaborat la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori estableix que les zones de joc de xiquets estiguen protegides al trànsit de vehicles i que a partir de quatre elements de joc disposen d’un accessible per a xiquets de mobilitat reduïda.

La consellera d’Habitatge, María José Salvador, ha presentat als membres de la Mesa per l’Accessibilitat l’esborrany del decret que desenvolupa la llei i recull noves mesures en matèria d’accessibilitat en l’edificació i en els espais públics a tot el territori, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. Es tracta, segons Salvador, d’un nou marc normatiu “molt necessari per a garantir l’accessibilitat universal en el nostre territori” i “aplicar la nova política pública en matèria d’habitatge i d’urbanisme i poder situar a les persones en el centre del dia a dia de la gestió”.

Objectius del decret

L’esborrany ha tractat d’harmonitzar la terminologia amb la normativa estatal així com la regulació de determinats paràmetres. L’objectiu és simplificar la normativa per a aconseguir un millor coneixement i amb això una aplicació més efectiva. A més, amplia l’àmbit dels espais que han de ser accessibles i, en aquest sentit, s’exigirà que totes les zones d’ús públic de qualsevol edifici siguen accessibles, mentre que en la normativa estatal era a partir de 100 metres quadrats. També es demana que la senyalització siga més concreta amb directoris i informació sobre les zones d’ús públic i els elements accessibles.

Quant a l’espai públic urbanitzat, s’han concretat més aspectes, a pesar que molts ajuntaments els hagen regulat a través de les ordenances. Entre les mesures que es plantegen, per exemple, està la d’exigir que les zones de joc de xiquets estiguen protegides al trànsit de vehicles i que a partir de quatre elements de joc en disposen d’un accessible per a xiquets de mobilitat reduïda.

També s’especifica el mobiliari que han de tindre les platges urbanes, com han de ser les zones d’ombres, els carrers d’ús mixt per a vianants i els vehicles per als quals s’exigeix que el paviment siga tàctil o de botons per a identificar millor les zones segures per a vianants. En els espais públics naturals protegits també es demanarà un estudi de zones accessibles.

Pel que respecta a la nova edificació, s’estableixen majors exigències que redunden en una major qualitat de vida com és la condició del nombre d’habitatges a partir de les quals un edifici ha de tindre ascensor (a partir de sis habitatges, en lloc de dotze que es proposa a nivell estatal) i s’han proposat millores d’alguns elements, com és la senyalització, per a persones amb discapacitat sensorial.

Igualment, en promocions d’habitatges unifamiliars s’obliga al fet que aproximadament el 25% d’aquestos habitatges siguen accessibles en l’entrada i tinguen un dormitori en planta baixa i en les edificacions existents s’ha tractat d’aportar un criteri “més definit i consensuat a l’hora de rehabilitar per a adaptar-los a la normativa d’accessibilitat fixant criteris i límits que, fins ara, no s’havien especificat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa