Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol defensa que el pesquer amb 12 migrants a bord desembarque a Líbia

El govern espanyol defensa que el pesquer valencià Nuestra Madre de Loreto amb una dotzena de migrants a bord ha de desembarcar a Líbia perquè és el “port més segur”, ja que és el país que es troba més prop del vaixell que dijous passat va rescatar a 12 persones en alta mar, a 80 milles de Líbia. En aquest sentit, sosté que “preval la seguretat” del pesquer i els seus ocupants “davant l’amenaça de temporal”.

Fonts de la Vicepresidència de l’Estat rebutgen que el pesquer es dirigisca cap a l’estat espanyol per a desembarcar, tenint en compte el temporal i fort onatge que es preveu. “És un vaixell xicotet i prevalen els criteris de seguretat”, subratllen aquestes mateixes fonts a Europa Press.

En aquesta línia, l’executiu de Pedro Sánchez atribueix la responsabilitat de l’acolliment dels ocupants al país més pròxim. Segons argumenten, d’acord als tractats internacionals, el lloc del desembarcament ha de decidir-se en funció de la proximitat i per això ha de triar-se el port “proper”, que és “el més segur”. Des del govern espanyol confirmen les “negociacions” que s’estan duent a terme amb les autoritats líbies per a poder desembarcar aquesta dotzena de persones que viatgen a bord del pesquer, amb base a Santa Pola (el Baix Vinalopó). Això sí, l’objectiu és que es realitze “amb totes les “garanties”.

En aquest context, les mateixes fonts de vicepresidència destaquen que l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) està present en el port per a assistir els migrants que arriben a Líbia.

“Cap port espanyol és segur”

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha defensat aquest dimarts que el pesquer ha d’anar al “port més proper, que ara mateix no és cap port espanyol”, per a “desembarcar aquestes persones”. Així ho ha afirmat en declaracions als mitjans abans d’un acte del PSOE a Granada, preguntada per la petició de la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, perquè l’executiu de Sánchez autoritze que el vaixell torne al port de València.

“Aquestos temes cal prendre-se’ls amb la profunditat dels qui s’estan jugant les seues vides”, com ha fet, ha indicat Calvo, el patró del pesquer “amb molta dignitat” en recollir “aquestes persones perquè no corregueren perill”.

El govern espanyol porta tres dies en converses amb les autoritats de Líbia, on està “el port més proper” que ja va recollir una embarcació similar, “que també corria perill”, així com passa amb el patró del pesquer valencià. Calvo ha manifestat que, davant aquesta realitat migratòria, el govern de Pedro Sánchez ha desplegat “molta serietat” per a ser capaç de “traslladar l’únic missatge possible”, que és que “som una democràcia que reacciona de manera humanitària, que protegeix també la seguretat a les nostres fronteres”. En aquest sentit, l’executiu espanyol opta per una “una immigració ordenada, regular” i “legal” i tracta de no “frustrar les expectatives de la gent que ve al nostre país”, ha prosseguit Calvo.

Líbia, port segur?

Precisament ACNUR ha qüestionat en reiterades ocasions que Líbia siga un port segur per al desembarcament de migrants i desaconsella els retorns a aquest país africà després dels rescats en el mar. Per part seua, el Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, ha iniciat una actuació d’ofici davant el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació perquè valore la possibilitat de permetre el desembarcament en territori espanyol de les persones que viatgen en el vaixell valencià.

La institució ha argumentat que l’autorització del desembarcament atén a “qüestions humanitàries”, tenint en compte que Malta i Itàlia no semblen estar disposades a permetre el desembarcament d’aquestes persones.

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha demanat a l’executiu de Sánchez que autoritze que el pesquer torne al port de València amb els 12 migrants rescatats a 80 milles al nord de Líbia, en la zona del Canal de Sicília.

Autoritzacions a vaixells amb bandera espanyola

El mes d’agost passat, el govern espanyol va autoritzar el buc Open Arms –embarcació de l’ONG espanyola Proactiva Open Arms– a desembarcar en el port d’Algesires (Cadis) els 87 immigrants i refugiats que va rescatar en aigües del Mediterrani central. Aleshores, l’executiu espanyol va assegurar que Espanya respectaria “les lleis internacionals i acolliria el buc de bandera espanyola”.

En juliol, va acceptar la petició d’aquesta mateixa ONG de desembarcar al port de Palma amb els cadàvers d’una dona i d’un bebé i amb una dona encara amb vida que van ser trobats en plena operació de rescat en el Mediterrani central.

Les ONG s’oposen

Les ONG Open Arms, Sea Watch i Mediterránea sostenen que la Unió Europea i els seus països membres tenen “l’obligació de no autoritzar el desembarcament de persones en un país on succeeixen violacions sistemàtiques dels drets humans, tortures i tràfic de persones”. Així mateix, recorden que ACNUR ha qüestionat en reiterades ocasions que Líbia siga un port segur per al desembarcament de migrants i desaconsella els retorns a Líbia després dels rescats en el mar.

Aquestes tres organitzacions, que formen la flota humanitària #United4Med, consideren que el govern espanyol ha d'”exigir a Itàlia i a Malta que òbriguen els seus ports i que complisquen amb els convenis internacionals que els tres països han subscrit”. Tant Malta com Itàlia no semblen estar disposades a permetre el desembarcament d’aquestes persones a bord del pesquer de bandera espanyola.

“A més, els executius de tots els països haurien de defensar el dret a la vida per damunt de tot, en comptes de culpabilitzar aquells que sí que el defensen”, recalquen en el comunicat conjunt, en el qual recorden la “negativa” de la tripulació a retornar als migrants a Líbia. El mateix capità del vaixell ha subratllat que les persones rescatades, procedents de diversos països africans, han mostrat el seu temor davant d’aquesta possibilitat.

En aquest context, les ONG reclamen que una solució “amb la major celeritat possible per la seguretat i benestar de les persones rescatades i la seua tripulació”, al mateix temps que es posen a la disposició del pesquer i de les autoritats “sempre que se situen al costat de la defensa dels drets humans i que es comprometen a no retornar a cap persona a l’infern de Líbia”. Des de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), defensen que “no existeix port segur a Líbia”. “L’estat espanyol té l’obligació de no autoritzar el desembarcament de persones a un país on es constata l’existència de tortura i tractes inhumans i degradants”, remarquen.

Comparteix

Icona de pantalla completa