Diari La Veu del País Valencià
Quilòmetres de cultura a Catalunya

“Tot el que sé, ho he après a Horta (de Sant Joan)”, va dir Pablo Picasso. L’artista va quedar captivat per aquest municipi català, on va viure durant dues etapes. Què el va encisar? La resposta a la pregunta la trobaràs fent aquesta ruta per Catalunya. Pel camí et creuaràs amb un altre geni, Ernest Hemingway, visitaràs el primer monestir cartoixà de la península ibèrica, un espectacular monestir cistercenc declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i un castell templer. El teu punt de partida serà Sitges.

SITGES

El llegat dels ‘americanos’

Buscant noves oportunitats a mitjan segle XIX, molts joves de Sitges van aventurar-se a viatjar cap a les colònies espanyoles a l’Amèrica Llatina. Van emprendre un viatge que seria d’anada i de tornada. Molts van aconseguir fer fortuna i quan van retornar cap a la ciutat que anys abans els havia vist marxar, van voler mostrar aquest triomf. Els americanos, com se’ls va batejar popularment, van esdevenir la nova burgesia de Sitges i van construir-se ostentoses cases d’estil colonial que van transformar paisatge urbà. El teu recorregut per Catalunya comença en aquesta popular vila costanera, fent la Ruta dels Americanos, que t’acostarà a tot el llegat dels americanos.

Turisme de Sitges

Sitges manté desenes de cases d’estil colonial. / ACT

POBLET

El colós cistercenc

L’atmosfera de serenor t’envolta només arribar al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. És un dels monestirs més grans d’Europa, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991. Situat a la Costa Daurada, es va construir al segle XII per impulsar el repoblament de la zona després de l’expulsió dels moriscos. Pots descobrir aquest colós cistercenc pel teu compte o acompanyat per un guia. La segona opció és especialment interessant per conèixer els secrets d’espais emblemàtics de l’edifici, com la basílica, presidida per un imponent orgue Metzler amb gairebé 9 metres d’alçada i 3.500 tubs, l’escriptori, algunes estances del convent o les muralles. Si vols, també hi pots passar la nit. Això sí, has de tenir en compte que només els homes poden allotjar-se a l’hostatgeria interna, les dones han d’anar a l’externa.

Poblet.cat

El monestir va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 1991. / FÉLIX LORENZO

ESCALADEI

La llar dels primers monjos cartoixans

Explica la llegenda que quan els monjos cartoixans buscaven un indret per instal·lar-se, van conèixer un pastor que els va explicar que havia somiat que al lloc on pastava el seu ramat veia àngels que pujaven al cel per unes escales bastides sobre una soca de pi. D’aquí el nom de la cartoixa d’Escaladei (Scala Dei, escala de Déu). La ruta t’ha portat fins al Priorat per veure el que va ser el primer monestir de l’orde cartoixana a la península ibèrica, construït fa 900 anys. Avui es pot fer una visita –pot ser guiada– per les ruïnes dels tres claustres, l’església o una cel·la dels monjos reconstruïda.

Turisme Priorat

La cartoixa va ser construïda fa uns 900 anys. / M.A.S.

MIRAVET

El riu Ebre als teus peus

El nucli històric de Miravet és un entramat de cases que pengen sobre el riu Ebre, i que s’enfilen per la muntanya i els penya-segats. Presideix la vila des de la part més alta el castell templer dels segles XII-XIII. Has vingut fins a les Terres de l’Ebre per visitar aquesta fortalesa imponent envoltada per una muralla de 25 metres d’altura que sembla sorgir de les roques i situada encara més amunt que el poble. Fins al 1153 va estar en mans dels àrabs i la va conquerir Ramon Berenguer IV, que la va donar a l’orde del Temple. Des de les diverses terrasses del castell tindràs unes vistes espectaculars de la zona.

Turisme de Miravet

El castell de Miravet presideix la vila, un entramat de cases que pengen del riu Ebre. / FÉLIX LORENZO

HORTA DE SANT JOAN

El paisatge que va inspirar Picasso

Cinquena aturada: Horta de Sant Joan. La raó que et porta a aquest bonic municipi és la figura de Pablo Picasso. El pintor hi va viure durant dues etapes diferents. La primera va ser el 1898, quan només tenia 16 anys. Deu anys més tard hi va tornar per fer un gir en la seva obra i encetar el cubisme pictòric. En certa manera, el geni del pinzell segueix vivint a Horta de Sant Joan des del 1992, quan es va crear el Centre Picasso, espai de divulgació que mostra els seus lligams amb aquesta terra. Després de visitar el centre, pots estirar les cames seguint la ruta senyalitzada que et porta a la cova on Picasso es va instal·lar al Parc Natural dels Ports. A l’Ecomuseu dels Ports et facilitaran tota la informació i mapes.

Centre Picasso

El pintor malagueny Pablo Picasso va viure en dues etapes a la localitat de l’Horta de Sant Joan. / JOAN CAPDEVILA VALLVÉ

TORTOSA

Les cròniques de Hemingway

El 4 d’abril del 1938 arriba a Tortosa Ernest Hemingway. El cèlebre periodista i escriptor, guanyador del Premi Nobel de Literatura, arriba procedent de Barcelona per cobrir la defensa de la zona del Baix Ebre davant l’avançada de les tropes franquistes. Alguns dels racons descrits en les seves cròniques teixeixen aquesta ruta temàtica que faràs per la ciutat de Tortosa.

Visitaràs el refugi antiaeri número 4, els ponts volats, el mercat municipal o la plaça dels Banys, un dels pocs espais urbans que resten de l’antic barri de Pescadors de la ciutat, arrasat durant els bombardejos de l’aviació italiana. La crònica d’un d’aquests bombardejos, titulada Bombing of Tortosa, és un dels millors textos que va fer com a corresponsal de la Guerra Civil.

Tortosa Turisme

Hemingway va fer una de les seves millors cròniques de la Guerra Civil des de Tortosa. / ACT

Comparteix

Icona de pantalla completa