Diari La Veu del País Valencià
València planteja la cessió de l’Alqueria del Moro a la Generalitat per a ubicar-hi el Consell de l’Horta

La regidora d’Horta i Pobles de València, Consol Castillo, ha proposat formalment a la Conselleria de Medi Ambient la cessió de l’Alqueria del Moro, actualment en rehabilitació, perquè siga la seu central del Consell de l’Horta, l’òrgan executiu que va lligat a la Llei de l’Horta de la Generalitat.

Amb la iniciativa, l’Ajuntament pretén anar “un pas més enllà” de la proposta inicialment plantejada per a aquest espai. “Volem ser ambiciosos en la dinamització de l’horta, tan important per a València”, ha reivindicat l’edil, segons informa el consistori en un comunicat.

Sota aquest prisma, Castillo ha defensat que convertir l’Alqueria del Moro en l’organisme públic protector i impulsor de l’horta “seria una gran notícia”. Així, aquest espai acolliria el cos de la guarderia rural.

Gràcies als terrenys d’horta associats a l’alqueria que encara es conserven, es podrien realitzar cursos i formació en matèria d’agricultura, una de les funcions que desenvoluparà el Consell de l’Horta.

El centre gestionaria l’adquisició o arrendament de terrenys –banc de terres– i els recursos i les ajudes tècniques i econòmiques d’altres institucions públiques i privades, com ara els fons de la Unió Europea.

També s’encarregaria de promoure marques de qualitat dels productes de l’horta o programar compensacions econòmiques als agricultors pel manteniment dels elements constitutius de l’horta de València.

Un altre punt a tindre en compte és el de la recerca, el desenvolupament i l’avaluació d’experiències d’innovació social en l’activitat agrària que promoguen experiències col·laboratives, participatives i inclusives així com la seua difusió. Des de l’Ajuntament apunten la possibilitat de crear en la mateixa alqueria la primera estació experimental amb productes agrícoles de l’horta.

L’Alqueria del Moro està situada en un punt estratègic en la part oest de l’horta i de fàcil accés tant des del nord com des del sud. Per això, l’Ajuntament considera que “reuneix totes les característiques per a acollir el Consell de l’Horta”, ha subratllat la responsable municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa